2.2.2015-6У оквиру програма Србија у Првом светском рату Гордана Илић Марковић одржала је 24. фебруара у 12 часова предавање „Српски војни и цивилни заробљеници у логорима Аустроугарске монархије”. Присутне је поздравио доц. др Ђорђе Ђурић, генерални секретар Матице српске.

Милиони војника и цивила свих зараћених страна пали су у Првом светском рату у ропство. Са хапшењем Срба из Аустроугарске монархије отпочело се одмах по атентату у Сарајеву. Током рата поред војника Краљевине Србије у заробљеништво је одведен и велики број цивилног становништва Србије свих друштвених слојева, од којих се многи нису вратили.Умрли су у логорима од глади, болести, хладноће и тешкога рада. Неколико очуваних гробаља и малобројни споменици су данас сведоци тога доба.

Писане трагове налазимо у сачуваним логорским књигама умрлих, дневничким записима и писмима заробљеника који се још увек налазе, углавном, у рукопису, малобројним објављеним сећањима преживелих, архивираним војним извештајима, као и у оновременој штампи. Доступне су и многобројне фотографије као и неколико филмских снимака.

На предавању је представљена, како у архивима и библиотекама Србије и Аустрије тако и на теренским истраживањима у Аустрији и Србији, прикупљена и обрађена грађа о војним и цивилним логорима на територији Аустроугарскe монархије у којима су били заробљени Срби: Болдогасоњ, Нежидер, Браунау, Ашах на Дунаву, Маутхаузен и др. Записи, фотографије и филмски исечци пружају увид у појединачне судбине заробљених војника, жена, стараца и деце – од деце рођене у заробљеништву до деведесетогодишњака, у настојању организовања свакодневног живота (школе, позоришта, музика), свеприсутној чежњи за својима, тешким животним условима (болнице, присилни рад) у логорима, и масовним умирањима у њима.

Comments are closed.