2.2.2015-6Матица српска представљена је публици у Брчком у Републици Српској у петак, 6. марта 2015. године, у 18 часова у Светосавском дому при храму Успења Пресвете Богородице. Том приликом говорили су проф. др Драган Станић, председник, и доц. др Ђорђе Ђурић, генерални секретар Матице српске. У препуној сали Светосавског дома присутне је поздравио координатор Светосавске омладинске заједнице у Брчком, ђакон Драган Поповић.

Председник, проф. Станић, изложио је основне историјске чињенице у вези са настанком и развојем Матице, те уопштено образложио ситуацију у којој се тренутно налази. Генерални секретар, доц. Ђурић, је у другом делу вечери говорио о конкретним пројектима којима се тренутно Матица бави. Тако је брчанска публика имала прилику да се из прве руке упозна са радом на подухватима какви су Српски биографски речник, Атлас насеља Војводине, те посебно интересантан публици у Републици Српској, Правопис српскога језика – ијекавско издање.

 2.2.2015-6Представници Матице српске су ову прилику искористили и да своју подршку српском народу на простору Републике Српске и, уопште, гдегод Срби живе, покажу и делом. Наиме, Матица српска поклонила је библиотеци Светосавске омладинске заједнице у Брчком нешто мање од две стотине различитих свезака – укључујући и поменуте, изузетно вредне, актуелне наслове, али и више годишта Летописа, Зборника за историју и других периодичних Матичиних издања.

По завршетку званичног дела вечери, присутни су могли да поставе питања, али и да поразговарају са председником и генералним секретаром Матице српске. Изражена је обострана жеља за сарадњом, како би се рад Матице још више приближио Брчацима.

Comments are closed.