2.2.2015-6Данас, 12. марта 2015. године, у Матици српској одржана је конференција за новинаре на којој су представљени резултати рада на пројектима Матице српске које је подржао Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање.

На конференцији су учествовали: проф. др Драган Станић, председник Матице српске, господин Славиша Грујић, покрајински секретар за културу и јавно информисање, доц. др Ђорђе Ђурић, генерални секретар Матице српске, проф. др Слободан Ћурчић и доц. др Млађен Јовановић, аутори „Атласа Насеља Војводине: Банат I – II”, Душан Вујичић, власник издавачког предузећа Платонеум, и Војислав Девић, аутор Културно-историјске инфо карте Матице српске.

Проф. др Драган Станић, председник Матице српске, нагласио је да је ово пример обострано промишљене и одговорне сарадње која се одвија са пуном свешћу о томе шта су општи интереси и како треба поступати када се преузму обавезе. И Покрајински секретаријат за културу и Матица српска су у потпуности испоштовали све што је договорено. Председник Станић је поменуо све публикације и активности које су изведене уз подршку Покрајинског секретаријата: Орфелинову књигу „Поздрав Мојсеју Путнику”, капитално издање „Атлас насеља Војводине: Банат I – II”, зборнике радова о Шајкашкој и о Првом светском рату, Споменицу поводом пресељења Матице српске у Нови Сад, културноисторијску инфо-карту о Матици српској, те Музичке вечери Матице српске и Бранкову награду.

Господин Славиша Грујић, покрајински секретар за културу и јавно информисање, истакао је да је сарадња са Матицом српском веома успешна и квалитетна, да је оно што Матица српска ради на ползу свима нама – Граду, Покрајини и Републици Србији, те да према томе није тешко помагати вредности које она негује.

 2.2.2015-6Проф. др Слободан Ћурчић и др Млађен Јовановић говорили су о капиталном делу „Банат I – II”, трећoj књизи у оквиру пројекта „Атлас насеља Војводине”. У току је припрема и књиге „Бачка”, за коју такође очекујемо подршку. Господин Душан Вујичић говорио је о драгоценом фототипском издању „Свечани поздрав Мојсеју Путнику” Захарије Орфелина које је објављено у саиздаваштву са издавачком кућом Платонеум. Реч је о врхунском делу барокне културе српског народа и целог Балкана. Господин Војислав Девић говорио је о значају објављивања Културно-историјске инфо карте Матице српске као својеврсној културној мапи неопходној за посетиоце нашег Града.

Генерални секретар истакао је да је током протекле године у оквиру обележавања годишњице Првог светског рата, захваљујући Секретаријату, у Матици српској одржано 12 програма, не само са историјским, политичким и војним темама, већ и са културно-историјским, књижевним и уметничким аспектима Првог светског рата. Уз помоћ Града Новог Сада и Покрајинског секретаријата током протекле године одржан је низ активности поводом обележавања 150. годишњице од пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад, а јубилеј је обележен и програмима у Будимпешти и Темишвару. Оба ова зборника треба ускоро да се појаве, а у току је припрема и Зборника са недавно завршеног научног скупа „Усмена традиција банатске војне границе”. Управо објављена књига „Шајкашка: простор – становништво – прошлост” је такође зборник радова са међународног научног скупа одржаног у Матици српској.

Comments are closed.