2.2.2015-6

М А Т И Ц А    С Р П С К А
УПРАВНИ ОДБОР

Решењем Привредног суда у Новом Саду проглашено је банкротство стечајног дужника ПИК Бечеј и стечајном управнику Павелу Северињију налажено је да приступи уновчењу његове имовине. Управни одбор Матице српске је на седници одржаној 11. маја 2015. године одлучио да објави следеће

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
поводом проглашења банкрота ПИК Бечеј

1. Сопственом вољом исказаном у Тестаменту сачињеном 23. марта 1940. године, господин Богдан Дунђерски је сву своју непокретну и покретну имовину, те, сходно томе, и пољопривредно земљиште прве класе уписано у тадашњи ЗК уложак бр. 12175 Стари Бечеј у укупној површини од 342 кј. и 794 кв.хв. са једним великим дворцем (замак Фантаст), једним мањим дворцем и црквом/капелом са уметничким сликама, фрескама и мозаицима (осликао Урош Предић) оставио Матици српској у циљу оснивања задужбине Богдана Дунђерског којом ће Матица управљати.
2. Богдан Дунђерски је преминуо 1. новембра 1943. године и у оставинском поступку окончаном 26. јуна 1944. године за наследника наведених непокретности је проглашена Задужбина Богдана Дунђерског под управом Матице српске.
3. Ова одлука оставинског суда је спроведена у земљишне књиге и Матица српска је ступила у посед свих наведених непокретности, те њима управљала све до спровођења аграрне реформе којом је од Матице српске одузето целокупно пољопривредно земљиште са објектима на њему.
4. Матица српска се никада није одрекла права својине на предметним непокретностима (никада није извршила дереликцију) и правним радњама је одржавала правни континуитет задужбине до данашњих дана.
5. Чим су се стекли законски услови, Матица српска је 13. јуна 2006. године тадашњој републичкој Агенцији за имовину поднела пријаву одузете имовине, а 18. децембра 2012. године Агенцији за реституцију и захтев за враћање имовине Задужбине Богдана Дунђерског.
6. Замак „Фантаст“ и капела су у међувремену проглашени споменицима културе, те се као такви налазе под заштитом државе.
7. Замак „Фантаст“, капела и пољопривредно земљиште су у државној својини са правом коришћења ПИК Бечеј. Поступајући на основу одредбе става 1 члан 62. Закона о враћању одузете имовине – сагласно коме „…имовина која је одузета бившим власницима, а за коју је поднета пријава у складу са Законом о пријављивању и евидентирању одузете имовине („Службени гласник РС”, број 45/05), а по одредбама овог закона може бити враћена, не може бити предмет отуђивања, хипотеке или залоге, до правноснажног окончања поступка по захтеву за враћање“ – стечајни управник „ПИК-БЕЧЕЈ“ „ПОЉОПРИВРЕДА“ АД из Бечеја, господин Павел Северињи је у току стечајног поступка известио Матицу српску да је имовина задужбине Богдан Дунђерски изузета из стечајне масе.

Управни одбор Матице српске скреће пажњу јавности и могућим заинтересованим купцима да, сходно наведеним чињеницама и важећем законском решењу, имовина задужбине Богдана Дунђерског под управом Матице српске, као и свих осталих задужбина под управом Матице српске које су у процесу реституције – не може бити отуђена нити се њом може располагати на било који други начин пре окончања поступка реституције који је у току.

З А    У П Р А В Н И    О Д Б О Р
П Р Е Д С Е Д Н И К
проф. др Драган Станић

Comments are closed.