2.2.2015-6На дан рођења Марије Трандафил, велике добротворке Матице српске, у Свечаној сали Матице српске, 25. децембра 2017. године са почетком у 12 часова, одржана је свечаност Дан Добротвора. Матица српска, најстарија српска књижевна, културна и научна институција традиционално организује на измаку сваке године Дан Добротвора да би се још једном захвалила својим бројним Великим Добротворима, Добротворима, Доброчинитељима и Дародавцима који су током године на различите начине помагали њен рад, у виду финансијских средстава, различитих поклона или даровањем личне и породичне имовине појединаца. Сви они својим прилозима подржавају просветитељску мисију Матице српске, а повезује их племенита идеја о стварању једне, јединствене кошнице и став да је част служити часној Матици српској.

Присутне госте и публику поздравио је проф. др Драган Станић, председник Матице српске, а након тога, овогодишњим Добротворима уручена је Повеља захвалности, као и пригодан поклон који се састоји од најновијих публикованих издања Матице српске.

 2.2.2015-6У музичком делу програма учествовали су Душица Николић, флаута и Новак Миљковић, гитара, студенти Академије уметности Универзитета у Новом Саду (класа проф. Александра Тасића), као и др Исидора Поповић, стручни сарадник Матице српске, која је говорила стихове.

Свечаност је снимљенa и може се погледати у видео архиви Матице српске.

 

Comments are closed.