2.2.2015-6У Свечаној сали Матице српске 30. марта одржан је први дан међународног научног скупа Живот и дело Рудолфа Бручија – композитор у процепу између естетика и идеологија, који је посвећен стогодишњици рођења овог нашег истакнутог композитора. Научни скуп је реализован у сарадњи Матице српске и Академије уметности у Новом Саду. На свечаном отварању говорили су Синиша Бокан, декан Академије уметности, и проф. мр Ненад Остојић, потпредседник Матице српске. У музичком делу програма изведедена је композиција Рудолфа Бручија Међимурска (за кларинет и клавир). Свирали су Васа Вучковић, кларинет, и Наташа Пенезић, клавир. Своје радове представиле су проф. др Мирјана Веселиновић Хофман и др Мелита Милин.

Скуп се одвијао у две сесије. На првој сесији, којој је председавао проф. др Богдан Ђаковић, радове су представили проф. др Соња Маринковић и др Аница Сабо; др Свенка Савић и др Вера Обрадовић; др Иван Моди (Ivan Mody) из Велике Британије. Другој сесији председавала је проф. др Соња Маринковић, а радове су представили мр Зоран Мулић, др Ивана Медић и мр Борислав Чичовачки. Други дан скупа биће одржан у Мултимедијалном центру Академије уметности у Новом Саду.

 2.2.2015-6У склопу обележавања стогодишњице рођења знаменитог композитора Рудолфа Бручија у Матици српској је 30. марта 2017. године отворена изложба под називом Избор из Личног фонда „Рудолф Бручи (1917–2002)“. На отварању су говорили проф. мр Ненад Остојић, потпредседник Матице српске, и др Немања Совтић, аутор изложбе. Шездесетак експоната које је син Рудолфа Бручија поклонио Матици српској представља репрезентативни део недавно формираног личног фонда. Иако је непосредни повод овој изложби обележавање стогодишњице композиторовог рођења, она свакако има за циљ и да јавности предочи да је лични фонд „Рудолф Бручи (1917–2002)“ обрађен и доступан истраживачима у Рукописном одељењу Матице српске. Изложба ће трајати до 30. априла 2017. године.

Comments are closed.