2.2.2015-6У Матици српској, у понедељак, 6. новембра 2017. године, одржано је још једно предавање из циклуса „Први светски рат и Уједињење”. Присутне је поздравио проф. др Ђорђе Ђурић, генерални секретар Матице српске, а предавање „Доминација или потчињеност: Срби у Хрватској, Славонији и Далмацији и ’Великосрпска хегемонија’ у Краљевини СХС (1918–1929)” одржала је проф. др Софија Божић са Института за новију историју Србије.

Излагање је било посвећено положају Срба на српским етничким подручјима у Хрватској, Славонији и Далмацији у периоду од 1918. до 1929. године. Ауторка је детаљном анализом структура на пољима просвете, политике и државног чиновништва показала да Срби нису били заступљени више него што је био њихов етнички удео у становништву поменутих области (у Хрватској и Славонији око 24%, а у Далмацији 17%). Штавише, чест је био случај да је њихова заступљеност у поменутим структурама била и мања од етничког удела. Наведено је више примера да су власти новостворене државе, Краљевине СХС, толерисале и остављале на утицајним положајима у поменутим областима државне службенике хрватске националности који су били изразито антисрпски расположени. У предавању је јасно показано да је наводна „великосрпска хегемонија” била само политичка парола појединих хрватских политичких групација, која није одражавала реално стање ствари на терену.

Догађај је снимљен и може се погледати у видео-архиви веб-сајта Матице српске.

Наредно предавање из овог циклуса одржаће се у просторијама Матице српске, 9. новембра 2017. године, у 12 сати. Предавање „Југословени у Октобарској револуцији” одржаће академик Никола Б. Поповић, члан Академије наука и умјетности Републике Српске.

 

Comments are closed.