2.2.2015-6У оквиру програма Матице српске Први светски рат и уједињење 6. новембра 2017. године са почетком у 19 часова одржано је предавање мср Софије Шкорић, библиотекара емеритуса Универзитета у Торонту. На почетку програма уваженим гостима и присутној публици поздравним речима добродошлице обратио се проф. др Драган Станић, председник Матице српске, који је указао на важност очувања традиционално присних односа између Србије и Канаде, као и између народа наших земаља. Такође, председник Станић посебно је истакао вредност поменутих веза „искованих“ у тешким временима и околностима подношења страховитих жртава које су оба народа „принела на олтар слободе и победе“ у Првом светском рату. Истовремено, присутне је упознао са значајем делатности многобројне српске исељеничке заједнице у Канади, која и данас предано ради на јачању и даљем развоју садржајне сарадње између два народа и државе. У својим речима осврнуо се и на дугогодишњи научни, књижевни и хуманитарни рад мср Софије Шкорић у Канади, Сједињеним Америчким Државама и Србији.

 2.2.2015-6Након излагања проф. др Драгана Станића скупу се обратила мср Софија Шкорић која је у свом надахнутом предавању публици приближила историјска сазнања из периода када је велика епидемија тифуса захватила Србију у првим годинама Великог рата. Према речима госпође Шкорић, српска влада је тада упутила очајничке апеле свету тражећи медицинску помоћ. Поред британске, америчке, француске, руске, италијанске и грчке мисије, на позив српске владе одазвао се и тим канадског лекарско-болничког особља, па је из Канаде у Србију одмах стигло 34 лекара. Указано је да су припадници канадске лекарске мисије били добровољци мотивисани да помогну српском народу свесни да у датим околностима ризикују и своје животе. Данас знамо да је преко 600 канадских добровољаца и регрутованог особља (лекара и болничарки) било упослено у Србији и на Солунском фронту, па је госпођа Шкорић нагласила да свако од њих појединачно заслужује наше признање, захвалност и нарочито сећање.

 2.2.2015-6Након излагања мср Софије Шкорић, а уз асистенцију госпође Олгице Маринковић, сарадника за научне и културне везе Амбасаде Канаде у Србији, присутнима се обратио господин Брајан Александер Ебел, отправник послова и саветник Амбасаде Канаде у Републици Србији, који је на крају свог предавања и отворио приређену изложбу. Уз исказану захвалност Матици српској и њеним часницима на указаном поверењу и добродошлици, господин Ебел је нагласио да је поред појединачних добровољаца Канада регрутовала, организовала и упутила на Солунски фронт (заједно са професионалним, искусним медицинским особљем) и три комплетне војне болнице, капацитета до 2000 кревета, и то са свим потребним санитетским материјалом. Након предавања и са великим занимањем присутни су погледали и поставку поменуте изложбе, на којој је представљено 55 експоната са фотографијама, репродукцијама уметничких слика и вредним документима насталим из делатности канадских медицинских мисија и њихових припадника у Србији и на Солунском фронту у периоду између 1914. и 1918. године. Догађај је снимљен и може се погледати у видео-архиви веб-сајта Матице српске.

 

Comments are closed.