2.2.2015-6У Матици српској, у четвртак, 9. новембра 2017. године, одржано је још једно предавање из циклуса „Први светски рат и Уједињење”. Присутне је поздравио проф. др Ђорђе Ђурић, генерални секретар Матице српске, а предавање „Југословени у Октобарској револуцији и Грађанском рату у Русији 1917–1922” одржао је академик Никола Б. Поповић, члан Академије наука и умјетности Републике Српске.

Излагање је било посвећено југословенима који су на различите начине узели учешће у Октобарској револуцији и Грађанском рату у Русији у периоду од 1917. до 1922. године. Предавач је истакао да су бивши аустроугарски војници, сада заробљеници у Русији из редова српског, хрватског и словеначког народа учествовали у револуцији и грађанском рату и на страни Црвене армије, али и на страни белих – тј. противника револуције. Захваљујући архивској грађи из руских архива, академик Поповић реконструисао је причу о њиховом политичком и војном учешћу у овим битним историјским догађајима, те је на крају закључио да су узроци ангажмана Југословена у Октобарској револуцији и Грађанском рату били врло мало идеолошки и политички мотивисани, што се видело и по чињеници да се већина учесника након завршетка Великог рата и повратка у отаџбину није бавила политиком. Према томе, разлози њихове присутности у овим историјским догађајима били су чисто егзистенцијалне природе.

Догађај је снимљен и може се погледати у видео-архиви веб-сајта Матице српске.

Наредно предавање из овог циклуса одржаће се у просторијама Матице српске, 22. новембра 2017. године, у 19 сати. Предавање „Културни изасланици Србије у Великој Британији током Великог рата и њихов утицај на британску слику Србије” одржаће проф. др Слободан Г. Марковић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

 

Comments are closed.