2.2.2015-6У среду, 15. марта 2017. године, на дан рођења академика Чедомира Попова (1936‒2012), у Матици српској одржан је Округли сто посвећен његовом животу и раду. На округлом столу учествовали су: проф. др Драган Станић, председник Матице српске, проф. емеритус др Славко Гордић, проф. др Љубомирка Кркљуш и проф. др Бранко Бешлин, потпредседник Матице српске, др Михаел Антоловић, проф. др Александар Растовић, проф. др Ђорђе Ђурић, генерални секретар Матице српске, и др Миша Ђурковић, а на крају се, са неколико пробраних речи, присутној бројној публици и поштоваоцима лика и дела академика Попова обратила и његова супруга др Јелена Попов.

На овој свечаности представљена је и књига „Историја на делу“, коју је приредила др Јелена Попов, а која се састоји од најзначајнијих интервјуа посвећених актуелним историјским и друштвеним питањима које је током година овај угледни академик давао у писаним медијима различитим поводима.

Током свечаности истакнут је и немерљив допринос академика Попова Матици српској и српској историјографији. Осим тога што је био председник и почасни председник Матице српске, академик Попов био је утемељивач и руководилац Матичиних значајних пројеката попут „Српског биографског речника“ и „Српске енциклопедије“. Академик Попов био је активан и у другим установама науке и културе. Поред наставничког и научног рада, обављао је и много послова на стручном, културном и друштвеном пољу у земљи и иностранству.

Свечаност је снимљена и можете је погледати у видео-архиви веб-сајта Матице српске.

Comments are closed.