2.2.2015-6У Матици српској, у понедељак, 4. фебруара 2019. године, представљена је књига „Константин Богдановић (1811‒1854)” проф. др Љубомирке Кркљуш (издавач Матица српска). Присутне је поздравио проф. др Драган Станић, председник Матице српске, а о књизи су говорили: академик Василије Крестић, проф. др Сима Аврамовић и ауторка.
Академик Крестић, у свом обраћању, акценат је ставио на богат живот Константина Богдановића и истакао да је ауторка имала захтеван и изазован задатак у прикупљању података о тако значајној, а с друге стране, често занемареној личности у историјским и књижевним текстовима. Бројној публици представио је садржај књиге, која у седам поглавља указује на мало познате везе Константина Богдановића са историјским личностима тог периода.

Проф. др Сима Аврамовић истакао је да поједине личности остају анонимне упркос свестраном и великом значају које су имале у културно-политичком развоју једног друштва. Од такве судбине, ауторка је сачувала Константина Бодановића, објављивањем књиге 165. година након његове смрти, као вид јубиларног и заслуженог омажа. У свом обраћању, проф. др Аврамовић посебно се осврнуо на деловање Константина Богдановића као правника, успешног адвоката и аутора који је за веома кратко време стекао углед и постао „храбри бранитељ народа”.

 2.2.2015-6Присутнима се на крају обратила ауторка, проф. др Љубомирка Кркљуш, истакавши да је уз напор и труд, овом књигом желела да ода признање једној личности која је у сваком погледу вредна сећања и поштовања потомства.

Догађај је снимљен и може се погледати овде.

 

Comments are closed.