2.2.2015-6У четвртак, 16. фебруара 2017. године, у Матици српској одржана је Свечана седница поводом 191. годишњице оснивања Матице српске. Свечаност је отпочела емитовањем звучног снимка „Свечане песме Матице српске“ коју су написали Раша Попов и Душан Михалек, у извођењу Новосадског камерног хора под управом диригента доц. мр Божидара Црњанског.

Свечану седницу отворио је председник Матице српске проф. др Драган Станић, који је присутнима поднео извештај о активностима и раду Матице српске током протекле године. Генерални секретар Матице српске проф. др Ђорђе Ђурић позвао је присутне да минутом ћутања одају пошту преминулим члановима сарадницима и добротворима Матице српске у периоду између две Свечане седнице.

 2.2.2015-6Сто деведесет и први рођендан Матице српске обележила је беседа проф. др Јована Делића „Иво Андрић и Први светски рат“. Беседник је на примеру књижевног дела Иве Андрића истакао да у доброј књижевности, а понекад и у историјским догађајима, долази до потреса векова, па се искуства векова, не само националне, већ и опште књижевности и историје саберу као у жижи у неком делу или догађају. Према томе, закључио је да као што је Његош био Огледало Српско деветнаестога века, Иво Андрић био је Огледало Српско двадесетог века.

Након беседе, управник послова мср Јелена Веселинов прочитала је Уредбу о Змајевој награди и тиме отворила део Свечане седнице који је посвећен Змајевој награди Матице српске. Члан жирија проф. др Ђорђе Деспић прочитао је одлуку Жирија да Змајеву награду за 2016. годину додели др Драгану Хамовићу за збирку песама „Меко језгро“, чиме се песник уписао у дугачку и величанствену листу добитника Змајеве награде. Песник се обратио присутнима говором насловљеним „Сливени у једно“, којим је побудио успомене на Змајеве песме и велики утицај који је Змај имао – и има – на песнике. О награђеној књизи говорио је Ђорђо Сладоје, док је стихове надахнуто рецитовао драмски уметник Небојша Дугалић.

 2.2.2015-6У свечаној сали није било слободног места, уз академика Владимира Костића, проф. др Љубомира Максимовића, председника и потпредседника Српске академије наука и уметности, као и представника огранка САНУ академика Теодора Атанацковића; представника Министарства културе Милоша Гајића, представника Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зорана Милошевића, Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање др Милана Мицића, Покрајинског секретаријата за здравство доц. др Зорана Гојковића; ректора Универзитета проф. др Душана Николића; и представника Српске православне цркве Његовог преосвештенства владике бачког Иринеја, Свечану седницу су употпунили својим присуством и бројни пријатељи, чланови и добротвори Матице српске, као и бројни представници медија.

Након завршне речи председника Матице српске, гости су изашли подстакнути да разговор о предоченим темама наставе у просторијама Матице српске.

Comments are closed.