2.2.2015-6У петак, 26. јануара, уочи Светог Саве, у Матици српској одржана је традиционална Светосавска беседа. Пред бројним гостима, публиком и представницима медија беседила је проф. др Светлана Томин са Одсека за српску књижевност Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. У беседи „Сремски Бранковићи – настављачи светосавске традиције” професорка Томин истакла је да су успешан рад династије Немањића (Стефан Немања, Свети Сава, као и Стефан Првовенчани и његови наследници) на развитку и очувању културе, уметности и просвећености српског народа у средњовековној Србији, у дугом и ничим прекинутом континуитету јаке националне традиције и снажне државне организације, наставили, у приликама далеко тежим, на простору бескрајно мањем, средствима знатно скромнијим, у границама неколико брзих и несрећних деценија, последњи сремски деспоти из династије Бранковића: и они су волели књижевност и неговали је, и они су оснивали манастире и калуђерили се, и њих је црква канони¬зовала.

Свечаност је музичким нумерама обогатио хор Саборне цркве у Новом Саду „Свети Георгије” под управом др Богдана Ђаковића, а програм је водила и надахнуто говорила одабране стихове др Исидора Поповић, стручни сарадник Рукописног одељења Матице српске.

 2.2.2015-6Својим присуством прославу су увеличале многе уважене личности из културног и нaучног живота, чланови, добротвори и пријатељи Матице српске, представници Српске православне цркве, републичких, покрајинских и градских власти, огранка САНУ у Новом Саду, као и представници других словенских Матица.

Програм је снимљен и може се погледати у видео архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.