У понедељак 5. маја 2014. у 12 часова у сали за седнице Матице српске одржана је конференција за штампу са темом актуелни догађаји у Матици српској. Конференцију је водио председник Матице српске проф. др Драган Станић, а били су присутни и генерални секретар Матице српске проф. др Ђорђе Ђурић и чланови Жирија за доделу Повеље Матице српске за неговање српске језичке културе: др Миодраг Матицки, председник, академик Предраг Пипер, проф. др Мато Пижурица и академик Слободан Реметић.

Информацију о прослави поводом 150. годишњице пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад дали су проф. др Драган Станић, председник Матице српске и проф. др Ђорђе Ђурић, генерални секретар Матице српске. Главна свечаност одржаће се 11. маја у Српском народном позоришту.

Проф. Станић је саопштио да је Управни одбор Матице српске за новог управника њене библиотеке именовао Селимира Радуловића, садашњег директора Стеријиног позорја, угледног и истакнутог менаџера у култури и књижевника. Истакнуте су изванредне заслуге досадашњег управника Библиотеке Мира Вуксановића, који је на овој дужности био 26 година. Вуксановић ће убудуће бити на челу Управног одбора Библиотеке, а наставиће да ради као главни уредник и директор Издавачког центра Матице српске.

Проф. др Драган Станић је обавестио да су челници Матице пре неколико дана били у Вуковару и потписали протокол о сарадњи с тамошњим Српским културним центром. Том приликом поклонили су издања више Матичиних наслова за будућу библиотеку. Договорено је да ће Матица помагати релизацију  програма Културног центра а такође и подстицати друге културне институције да помогну рад Српског културног центра у Вуковару.

Повод заказивања конференције за штампу било је саопштење Жирија за неговање српске језичке културе. Жири је једногласно  донео одлуку да се доделе Повеље Матице српске за неговање српске језичке културе за 2013. годину:
1. Проф. Милораду Телебаку (из Бање Луке)
2. Проф. мр Оливери Стојадиновић (Факултет примењених уметности у Београду)
3. Вуковој задужбини.

Comments are closed.