News

Представљена Сабрана дела Борислава Михајловића Михиза у Матици српској


 2.2.2015-6У понедељак, 27. маја 2024. године, у Свечаној сали Матице српске одржана је промоција Сабраних дела Борислава Михајловића Михиза. Сабрана дела су објављена у суиздаваштву Матице српске, Српске читаонице у Иригу и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду, уз подршку Министарства културе и Покрајинског секретаријата за културу. Поздравну реч одржали су проф. др Драган Станић, председник Матице српске, госпођа Вера Новковић, директорка Српске читаонице у Иригу и проф. др Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду. О Сабраним делима у девет књига говорили говорили су академик Матија Бећковић и чланови Уређивачког одбора Сабраних дела Иван Негришорац, проф. др Јован Делић, проф. др Љиљана Пешикан-Љуштановић, проф. др Александар Јерков, Селимир Радуловић, др Драган Хамовић и др Владан Бајчета.

На промоцији је истакнуто да је реч о једном од значајнијих издавачких подухвата у претходних неколико година, а свакако најобухватнијем издавачком подухвату Матице српске у овој години, који је проглашен за издавачки подухват године на Данима Лазе Костића у Новом Саду.

У оквиру Сабраних дела Борислава Михајловића Михиза објављене су следеће књиге: „Поезија и антологија. Српски песници између два рата“ (прир. Селимир Радуловић), „Критике и огледи 1“ (прир. Владан Бајчета), „Критике и огледи 2“ (прир. Владан Бајчета), „Драме и драматизације 1“ (прир. Љиљана Пешикан-Љуштановић), „Драме и драматизације 2“ (прир. Љиљана Пешикан-Љуштановић), „Аутобиографија о другима 1“ (прир. Иван Негришорац), „Аутобиографија о другима 2“ (прир. Иван Негришорац), „Казивања и указивања“ (прир. Драган Хамовић) и „Књига о Михизу“ (прир. Јован Делић и Владан Бајчета).

Промоцији су присуствовали пријатељи и сарадници Матице српске, а најављен је и наставак рада на Михизовим рукописима и заоставштини. Цео програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.


Посета делегације САНУ Матици српској


 2.2.2015-6У петак, 24.05.2024. године Матицу српску је посетила делегација Српске академије наука и уметности: академик Зоран Кнежевић, председник САНУ, академик Зоран Поповић, потпредседник, академик Миодраг Марковић, потпредседник, академик Небојша Лалић, генерални секретар, академик Стеван Пилиповић, председник Огранка САНУ у Новом Саду и др Бојан Бугарчић, управник послова САНУ. Госте су примили проф. др Драган Станић, председник Матице српске, др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске и др Јелена Веселинов, управник послова Матице српске. Разговарано је о унапређењу сарадње ових двеју институција, посебно на пољу енциклопедистике. Констатовано је да је рад на Српској енциклопедији обављан пуним капацитетима уз велики степен ентузијазма, те да је за даљу реализацију овог капиталног пројекта неопходно веће финансијско учешће државе. Разговарано је о стању предмета у поступцима реституције задужбинске имовине ових институција и договаран наставак сарадње као и заједнички наступи пред органима власти у циљу усвајања текста lex specialis-a који би био основ за повраћај задужбинске имовине Матици српској, САНУ и Београдском универзитету, стожерним установама науке и културе у Србији.


Тестови и кључеви са Републичког такмичења из Српског језика као нематерњег, одржаног 26. маја 2024. годинеОдржано предавање доц. др Лазара Милентијевића у оквиру Омладинског одбора Матице српске


 2.2.2015-6У уторак, 21. маја 2024. године, у Свечаној сали Матице српске одржано је предавање доц. др Лазара Милентијевића „Достојевски и реализам у вишем смислу“, у оквиру делатности Омладинског одбора Матице српске. Лазар Милентијевић је доцент на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, а његов предмет истраживања је руска религијска и филозофска мисао која је одредила правац развоја руске књижевности. У предавању је наглашено да је Достојевски био исконски руски писац и да његов назор сведочи о изразито метафизичкој димензији света. За Достојевског права стварност се не ограничава текућим и видљивим стварима и историја није само непрекидно низање догађаја, већ мислилац настоји да се иза емпиријског реализма крије духовна плоха, као и да се историја развија у знаку провиденцијализма. Поздравну реч одржала је доц. др Јелена Марићевић Балаћ, председник Омладинског одбора Матице српске.

Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви Матице српске.


Посета министра културе Матици српској


 2.2.2015-6Матицу српску, у уторак 21. маја, посетио је Никола Селаковић, министар културе. Министра су примили проф. др Драган Станић, председник Матице српске, проф. др Срђан Шљукић, потпредседник, др Милан Мицић, генерални секретар, др Јелена Веселинов, управник послова, и Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске. Председник Станић је информисо министра о раду на капиталним пројектима у лексикографској делатности. Разговарано је о нужности повећања срестава за рад Матице српске, проблемима у поступцима реституције задужбинске имовине, као и о предстојећој санацији зграде Матице српске. Управник Библиотеке Матице српске је нагласио важност пројекта градње нове зграде за смештај књига. На састанку је истакнута важност додатног интензивирања и јачања добре сарадње Министарства културе и Матице српске у наредном периоду, имајући у виду изузетну важност ове најстарије српске књижевне, научне и културне институције.


Књиге

(Srpski) Запамћења – Василије Ђ. Крестић

zapamcenja

Запамћења – Василије Ђ. Крестић

Академик Василије Крестић
Запамћења 2016, 332 стр.
ISBN 978-86-7946-174-2
цена: 2000,00 дин.

Књиге

Евгеније Савојски и његово доба

evgenije savojski - branko beslin compress

Евгеније Савојски и његово доба – Бранко Бешлин

Бранко Бешлин, Евгеније Савојски и његово доба, 2014, 655 стр. ISBN 978-86-7946-130-8, цена: 2000,00 дин.

Књиге

(Srpski) Српски биографски речник VI (мар-миш)

SBR 6

Српски биографски речник VI (мар-миш)

Чедомир Попов, Бранко Бешлин, главни уредници
Српски биографски речник VI (мар-миш)
2014, 940 стр.
ISBN 978-86-7946-149-0
цена: 2500,00 дин.

Књиге

(Srpski) Правопис српскога језика – тврд повез

pravopis-srpskoga-jezika3

Правопис српскога језика – тврд повез

Митар Пешикан, Јован Јерковић, Мато Пижурица
Правопис српскога језика – тврд повез, 2017, 508 стр.
ISBN 978-86-7946-105-6
цена: 1200,00 дин.

Adress

Матица српска
Матице српске, број 1
21101 Нови Сад, Србија
21104 Нови Сад, Поштански преградак број 2
Телефони:
021 527 622
021/527855

Archives