PredavHerbarijumBLU_01Матица српска и Научноистраживачко друштво студената биологије Јосиф Панчић  у оквиру циклуса предавања из области заштите и очувања животне средине, организовали су  5. марта 2014. у 18 часова у Свечаној сали Матице српске предавање Хербаријум-Hortus Siccus које је одржала Милица Рат, стручни сарадник у ботаничкој збирци на Департману за биологију и екологију ПМФ из Новог Сада.

Присутне госте  поздравила је председница Друштва Јелена Гаврилов, а  о Матици српској и Одељењу за природне науке Матице српске говорили су генерални секретар Матице српске доц. др Ђорђе Ђурић, и академик Рудолф Кастори, секретар Одељења за природне науке. У свом обраћању академик Р. Кастори је предложио и видове сарадње са Друштвом Јосиф Панчић.

У веома занимљивом предавању представљени су хербаријуми као колекције у којима се депонују информације, знања кроз векове па све до прегледа стања хербаријума данас у свету и код нас. Након одржаног предавања присутнима су уручени часописи и издања Одељења за природне науке Матице српске.

Comments are closed.