IMG_6167У Свечаној сали Матице српске 28. новембра 2013. године представљен  је рад Института за савремену историју из Београда.  Присутне је поздравио  потпредседник Матице српске проф. др Бранко Бешлин. На почетку је потписан је Споразум о сарадњи Института и Матице.  Споразум су потписали проф. др Момчило Павловић, директор Института, и  проф. др Драган Станић, председник Матице српске.

Господину Павловићу је поводом 30 година научног рада у Институту уручен поклон, а Институт и Матица су разменили своја издања (више од 150 књига)

О Институту су говорили проф. др Момчило Павловић, научни саветник , директор и проф. др Предраг Ј. Марковић, научни саветник. Истакнуто је да је Институт за савремену историју научноистраживачка организација која се бави историјом Србије и југословенске државе у европском и светском контексту у 20. веку.

IMG_6169Од оснивања ,Институт је посвећен научној спознаји унапређењу разумевања недавне прошлости кроз научно истраживање политичке, друштвене, економске и културне историје српског и југословенског друштва, а резултате рада представља кроз богату издавачку делатност, организовање научних скупова и издавањем часописа Историја 20. века, који излази три пута годишње.

У другом делу представљања др Јасмина Милановић, научни сарадник Института одржала је  занимљиво предавање ˝Делфа Иванић и Коло српских сестара – хуманизам на делу˝.

Comments are closed.