2.2.2015-6Замашан и сложен лексикографски подухват Матице српске на изради Српског биограф¬ског речника наставља се континуирано, о чему сведочи и објављивање VI тома ове капиталне публикације. Задовољство због изласка овог тома помућено нам је тиме што је Речник 2012. године остао без једног од оснивача пројекта и главног уредника академика Чедомира Попова, којег ћемо се сећати са дубоким пијететом. Желимо да и овом приликом истакнемо његову стручност, посвећеност и несвакидашњу радну енергију. Првих пет томова с њим на челу издато је у року који заслужује оцену „рекордни”. На тај начин, академик Попов поставио је Речник на чврсте темеље и коначно отклонио сумње да је подухват несразмерно амбициозан у односу на опште прилике у Србији и односе који владају унутар њене научне заједнице. Доказао је да располажемо снагом и вољом за врло сложен вид организованог, колективног научног рада. У прилог томе говори чињеница да је у писању биографија на шест томова учествовало више од шест стотина сарадника – од оних са највишим академским звањима, који живе и раде у универзитетским и културним центрима, до ентузијаста из мањих места широм Србије. Академик Попов за собом је оставио уходан стручни тим и разрађену методологију рада на пројекту.

Планирано је да VI том обухвати личности чија презимена почињу од слова Мар до Муш. Биографије за 1.976 личности су написане али се испоставило да неће све моћи да буду уврштене у овај том, јер би прекорачен обим од 1.000 страница књигу учинио неподесном за коришћење. Зато смо одлучили да у VI тому објавимо биографије личности од слова Мар до Миш.

На књизи је сарађивало 355 сарадника, 5 уредника епоха и 12 уредника струка. Овај том садржи 1.753 биографије и упутнице и 544 илустрације личности на 940 страна. Посебну захвалност дугујемо установама и појединцима који су нам илустративни материјал учинили доступним.

Средства за реализовање овог капиталног пројекта обезбедило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије а публиковање овог тома омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије, којима изражавамо захвалност за разумевање и материјалну подршку.

 

Comments are closed.