20141101_153914Првог новембра 2014. на Сајму књига представљена је издавачка продуција Матице српске за 2014. годину. О издањима су говорили проф. др Драган Станић, председник Матице српске, проф. др Бранко Бешлин, потпредседник Матице српске, и Ђорђе Ђурић, генерални секретар Матице српске. У оквиру ове манифестације проф. др Петар Ластић је представио издавачку делатност Српског института из Будимпеште.

Матица српска је у 2014. години објавила и на Сајму представила следећа издања:

Часописи (последње свеске)

Летопис Матице српске; Зборник Матице српске за књижевност и језик; Зборник Матице српске за филологију и лингвистику; Зборник Матице српске за славистику; Зборник Матице српске за сценске уметности и музику; Зборник Матице српске за класичне студије; Зборник Матице српске за друштвене науке; Зборник Матице српске за историју; Зборник Матице српске за природне науке; Свеске Матице српске.

Посебна издања

Правопис српскога језика (Мато Пижурица, Треће измењено и допуњено издање); Правопис српскога језика (Мато Пижурица, ијекавско измијењено и допуњено издање); Нормативна граматика (Предраг Пипер, Иван Клајн, друго, измењено и допуњено издање); Грађа за Лексикон писаца Југославије VI, слово Р; Донка Станчић и група аутора, Уметничка топографија Новог Сада; Бранко Бешлин, Еуген Савојски и његово доба; Миленко Никитовић, Зла времена; Бојан Ђорђевић, Народне пословице у делима дубровачких књижевника; Кратка всемирна историја од Георгија Магарашевића, професора (приредиле Јелена Ајџановић и Исидора Бјелаковић); Павле Соларић, Кључић у моје земљописаније (1804) (приредила Исидора Бјелаковић); Јован Хаџић, Спомени из мојега дневника (приредила Љиљана Суботић); Милош Црњански: поезија и коментари (зборник радова са научног скупа); Жарко Рошуљ, Час описа часописа VI; Викентије Ракић, Изабрана дела (приредили Сава Дамјанов и Радослав Ераковић); Живан Милисавац, Дуга ноћ југословенска; Софија Милорадовић, Обредна пракса − речима о храни; Јован Н. Ивановић, Теодор Павловић − студија и хрестоматија; Тања Солдатовић, Утицај супституционих реакција комплекса платине (II) са биомолекулима на њихову цитотоксичност; Михајло Пупин, Са пашњака до научењака (приредила Александра Нинковић Ташић).

ПРЕДСТАВЉЕНА ЕДИЦИЈА „ПРВА КЊИГА МАТИЦЕ СРПСКЕ” ЗА 2014. ГОДИНУ

srpska_enciklopedistika_05_bУ суботу 1. новембра 2014. године у 14 часова на штанду Матице српске представљена је едиција Прва књига Матице српске, коло за 2014. годину, књига 264. Барбаре Новаковић Зов океана и 265. Марије Павловић Хорор приче свакодневице. О књигама је говорио књижевник и члан Уредништва Ненад Милошевић, а аутори су прочитали делове из својих књига.

СРПСКА ЕНЦИКЛОПЕДИСТИКА И КАПИТАЛНИ ИЗДАВАЧКИ ПРОЈЕКТИ

Првог новембра 2014. године на Сајму књига одржана је трибина посвећена српској енциклопедистици и капиталним издавачким пројектима. Учесници су били наши угледни енциклопедисти: проф. др Драган Станић, председник Матице српске и председник Уређивачког одбора Српске енциклопедије, проф. др Радош Љушић, директор Службеног гласника, проф. др Бранко Бешлин, потпредседник Матице српске и главни уредник Српског биографског речника, и проф. др Душан Иванић, а разговоре је водила Дејана Оцић.
Проф. др Драган Станић, уредник Српске енциклопедије, која представља најзначајнији пројекат данас, описао је настанак и развој овог пројекта као и проблеме са којима се Матица српска, САНУ и Завод за уџбенике сусрећу при изради овог пројекта.

Проф. др Радош Љушић је говорио о енциклопедијским пројектима на којима је радио, наглашавајући рад на Енциклопедији српског народа и доношењу Закона о Српској енциклопедији. Проф. др Бранко Бешлин је говорио о Српском биографском речнику а проф. др Душан Иванић, као учесник поменутих пројеката, рекао је да се без ових енциклопедијских дела не бисмо могли снаћи у сопственој историји.

Сви учесници трибине сложили су се да се унутар политичке заједнице мора обезбедити подршка за енциклопедијске пројекте који би били организаовани у оквиру Енциклопедијског завода. Учесници су се такође сложили да су добра организација, тимски рад и финансијска средства важни чиниоци за успешно састављање једне енциклопедије.

УЧЕШЋЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ НА ПРОГЛАШЕЊУ ПОБЕДНИКА ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА О МИХАЈЛУ ПУПИНУ

pupin1У оквиру Школског дана на Београдском сајму књига, Образовно-истраживачко друштво Михајло Пупин и Телеком Србија, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и учешће Матице српске доделили су награде ученицима који су послали најбоље радове на конкурс о Михајлу Пупину.
Присутнима су се обратили Снежана Марковић, државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја, доц. др Ђорђе Ђурић, генерални секретар Матице српске, Марија Бошковић, директорка Сектора за ПР компаније Телеком Србија, и Александра Нинковић Ташић у име Образовно-истраживачког друштва Михајло Пупин.

Comments are closed.