2.2.2015-6У петак, 25. јануара, уочи Светог Саве, у Матици српској одржана је традиционална Светосавска беседа. Окупљене је поздравио проф. др Драган Станић, председник Матице српске, након чега су уручене Повеље Матице српске за неговање српске језичке културе за 2017. годину. Пред пуном салом Матице српске обратили су се овогодишњи добитници Повеља за неговање српске језичке културе академик Предраг Пипер и проф. Михај Н. Радан. О награђенима су говорили чланови комисије: проф. др Драган Станић, проф. др Вељко Брборић и академик Слободан Реметић. Академик Предраг Пипер награду је добио за укупни допринос нормативистици и неговању српске језичке културе, а проф. Михај Н. Радан за допринос очувању српског језичког идентитета и српске језичке културе у Румунији.

 2.2.2015-6Повеља Матице српске за неговање српске језичке културе додељена је и Српској православној цркви којој се признање додељује за вишевековни допринос неговању српског језика, његових изражајних могућности, ћириличног писма, као и очување српског народа. О значају Српске православне цркве говорио је проф. др Драган Станић, а у име Српске православне цркве реч захвалности и Светосавску беседу одржао је Његово преосвештенство митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије (Перић).

 2.2.2015-6Свечаност је музичким нумерама обогатио Хор школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин“ по управом оца Јеротеја, а стихове „Усправна земља“ и „Путовање Светога Саве“ Васка Попе и одломке из „Завештања језика“ Стефана Немање говорила је др Исидора Поповић. Својим присуством свечаност су увеличале многе уважене личности из културног и научног живота, чланови, добротвори и пријатељи Матице српске, представници Српске православне цркве, покрајинских и градских власти.

Comments are closed.