2.2.2015-6Матица српска и Архив Војводине, уз подршку Министарства спољних послова, Министарства културе и информисања, Покрајинске владе и Градске управе за културу, организовали су представљање књиге „Јасеновац: Auschwitz of the Balkans – усташка империја окрутности ”, проф. др Гидеона Грајфа из Јерусалима (Израел). Догађај је уприличен у уторак, 27. августа 2019. године у Свечаној сали Матице српске. Због велике заинтересованости публике, отворена је и читаоница Библиотеке Матице српске, где је организован стриминг догађаја.

Бројну публику и уважене госте поздравио је проф. др Драган Станић, председник Матице српске, захваливши се проф. Грајфу што је својом потресном, али објективном и аргументованом студијом, допринео разговору на међународном нивоу о дуго неизговораним странама српске историје. Присутнима се, потом, обратио градоначелник Новог Сада, господин Милош Вучевић позивајући на сећање злочина извршеним над Србима, Јеврејима и Ромима, уз неговање мира и очувања људске слободе. Др Алона Фишер-Кам, амбасадорка Израела указала је на значај односа Србије и Израела, те неопходности сарадње на овом историјском подухвату и истраживању. Посебно се осврнула на логоре смрти Јасеновац и Аушвиц, страдале и преживеле који заслужују да се чују и не буду заборављени, како се такви злочини никада више не би догодили. Др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, уз напомену да књига проф. Грајфа има епохални значај, саопштио је да ће Архив допринети очувању сећања на жртве Јасеновца објављивањем оригиналних немачких докумената о Јасеновцу, похрањених у Архиву, а све то биће учињено у већ припремљеној наредној књизи проф. Грајфа.

 2.2.2015-6Академик Дарко Танасковић представио је ову мултидисциплинарну студију (издавачи Институт за Холокауст Шем Олам, Израел; Фондација за пројекте едукације о Холокаусту, Мајами, САД и Академски колеџ Оно, Израел), насталу на основу вишегодишњег истраживања и података прикупљених из архива Немачке, Италије, Израела, Хрватске, Норвешке, Републике Српске и Србије. Академик Танасковић указао је на настојање аутора да као историчар и потомак преживелих жртава холокауста подигне свој глас против баука неонацизма који данас прети Европи, што овом студијом и чини. Захваљујући њој, злочини у Јасеновцу „добили су на гласу” и освестили међународну јавност. Нагласио је да је Јасеновац био први усташки логор који је функционисао по нацистичком узору, али га је превазилазио у окрутности и ручном убијању затвореника. Индустријска ефикасност, мануфактурна технологија и садистичка психологија — то је био Јасеновац и по томе је био јединствен.

 2.2.2015-6Говор аутора, публика је поздравила стојећим овацијама. Проф. др Гидеон Грајф, захвалио се на пријатељској добродошлици истакавши да је циљ његове књиге да се представи тужна и трагична историја која је била скривана деценијама, те да разоткрије злочине усташког режима који је брутално убио стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома и људи других нација. Истекао је неопходност удруживања снага у циљу очувања антифашистичких и антинацистичких вредности. На крају програма, проф. др Драган Станић уручио је плакету Матице српске и диплому проф. Грајфу, након чега му је и др Небојша Кузмановић уручио у плакету Архива Војводине.

Представљању књиге присуствовала је и Јелена Радојчић Бухач која је преживела логор Јасеновац Стара Градишка, као и представници републичке, покрајинске, градске власти и верских заједница, еминентни стручњаци и сарадници из различитих културних и образовних институција и бројни пријатељи и чланови Матице српске. Програм је снимљен и може се погледати у видео архиви Матице српске.

 

Comments are closed.