2.2.2015-6У суботу, 16. фебруара 2019. године, у Матици српској, поводом обележавања 193. годишњице оснивања Матице српске, одржана је Свечана седница. Прве речи Свечане песме Матице српске, коју су написали Раша Попов и Душан Михалек, одјекнуле су свечаном салом у извођењу Новосадског камерног хора (диригент доц. мр Божидар Црњански). Свечану седницу отворио је проф. др Драган Станић, председник Матице српске, који је присутнима поднео извештај о активностима и раду Матице српске током протекле године. Након тога, проф. др Ђорђе Ђурић, генерални секретар Матице српске, позвао је присутне да минутом ћутања одају пошту преминулим члановима, сарадницима и добротворима Матице српске у периоду између две Свечане седнице.

 2.2.2015-6Сто деведесет и трећи рођендан Матице српске обележила је беседа „Осам векова Српске архиепископије“ епископа бачког Иринеја (Буловића), који је говорио о великом јубилеју Српске православне цркве и православне духовности. Након беседе, мср Јелена Веселинов, управник послова, прочитала је Уредбу о „Змајевој награди” и тиме отворила део Свечане седнице који је посвећен овој престижној награди Матице српске која се традиционално додељује најбољој поетској збирци објављеној протекле године. Проф. др Јован Делић, председник Жирија, прочитао је одлуку Жирија да „Змајеву награду” за 2018. годину додели Зорану Костићу за збирку песама „Плусквамперфекта”, чиме се песник уписао у дугачку и величанствену листу добитника „Змајеве награде”. Добитник награде се својом беседом обратио присутнима и побудио успомене на Змајеве песме и велики утицај који је овај песник имао, а и даље има, на потоње генерације књижевника. О награђеној књизи говорио је Ђорђо Сладоје, док је стихове из награђене збирке надахнуто говорио драмски уметник Небојша Кундачина.

Из свечане сале, након богатог програма и завршне речи председника Матице српске, уважени и драги гости изашли су насмејани и подстакнути да разговор о овим, али и многим другим темама наставе у Свечаним салонима Матице српске.

Цео програм је снимљен и може се погледати у видео архиви сајта Матице српске.

 

Comments are closed.