2.2.2015-6У сарадњи Матице српске, Банатског културног центра из Новог Милошева, Удружења Суматра, Културног центра Војводине „Милош Црњански“ и Српског народног позоришта, а уз помоћ АП Војводине – Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, по пети пут је одржана традиционална манифестација „Дани Милоша Црњанског“ 28. и 29. новембра 2023. године.

Програм ове манифестације почео је свечаним отварањем изложбе цртежа Баћка Милачића у Фоајеу Матице српске. Изложба „Цртеж сведен на суштину“ биће отворена до 12. децембра 2023. године.

 2.2.2015-6У уторак, 28. новембра, одржано је уводно предавање „Тумачи дела Милоша Црњанског – Борислав Михајловић Михиз“ Ивана Негришорца. Предавање је било посвећено Михизовим тумачењима дела и живота Милоша Црњанског. Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Истог дана, одржано је предавање Будимира Дубака „Милош Црњански и Његош“. Интересантно предавање о везама Милоша Црњанског и Његоша је снимљено и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Наредни програм у оквиру ове манифестације окупио је познате писце и песнике. У програму „Писци у Матици српској“ учествовали су Радомир Уљаревић, Будимир Дубак, Владимир Пиштало, Зоран Ђерић и Предраг Бјелошевић. Програм је водила Милена Кулић, стручни сарадник Одељења за књижевност и језик. Истог дана писци су гостовали у новосадским гимназијама и Карловачкој гимназији и разговарали са ученицима о свом делу. Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Другог дана манифестације, 29. новембра 2023. године, одржан је округли сто „Роман о Лондону Милоша Црњанског“. Радни део округлог стола отворио је председник Програмског одбора Манифестације „Дани Милоша Црњанског“ др Зоран Ђерић, а своје радове изложили су Александар Петровић, Настасја Писарев, Лидија Мустеданагић и Софија Филипов Радуловић.

 2.2.2015-6У среду, 29. новембра, одржан је програм „Поетско уздарје Милошу Црњанском“. Своју поезију читали су млади песници Милица Шпадијер, Лазар Букумировић, Јелена Марићевић Балаћ, Ленка Настасић, Вања Ковачевић, Тамара Пантовић и Милена Кулић. У музичком програму учествовали су Снежана Танасковић, сопран (класа мр Љиљана Лишковић) и клавирски сарадник Јелена Бошњак (класа др ум. Ирис Кобал, класа корепетиција Валентина Ненашева). Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Наставак манифестације „Дани Милоша Црњанског“ очекује нас 30. новембра, када ће бити изведена сценска поставка „Романа о Лондону“ на Камерној сцени Српског народног позоришта. Након тога, 4. децембра, с почетком у 18 часова биће отворена изложба слика Софије Јечине „Заборављена сећања“ у Српском народном позоришту, а 20. децембра у Свечаној сали Матице српске биће уручена награда „Бескрајни плави круг“ Владимиру Пишталу за најбољи роман 2023. године.

Comments are closed.