2.2.2015-6Документарна серија о настанку Матице српске, наше најстарије културне и научне иституције, почеће да се емитује од понедељка 29. новембра 2021. године с почетком у 20.30 на Другом програму Радио Телевизије Србије.

Документарно-играна серија Пантеон Матице српске истражује и реконструише време и околнисти Mатичиног настанка и рада у првој, пештанској фази. Конципирана је као низ од шест получасовних епизода, где су прве две, са насловима „Летопис“ и „Матица српска“, посвећене часопису и Матици као установи. Наредне четири су портрети Јована Хаџића, Теодора Павловића, Саве Текелије и Јована племенитог Нака.

Серија Пантеон Матице српске снимана је у Новом Саду, Сремским Карловцима, Сомбору, као и у Будимпешти, Сент Андреји, Араду, Темишвару… О Матици српској, историјском контексту у којем је настала и људима који су је основали у серији говоре проф. др Драган Станић, председник Матице српске, проф. др Ђорђе Деспић (уредник Летописа у периоду од 2016. до 2020. године), проф. др Душан Николић, бивши секретар Матице српске, академик Василије Крестић, проф. др Александар Милановић, проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета у Београду, проф. др Мило Ломпар, проф. др Милена Полојац, проф. др Исидора Бјелаковић, мр Коста Вуковић, управник музеја Епархије будимске у Сент Андреји, др Душан Попов из Темишвара, Драгомир Дујмов, професор гимназије у Будимпешти, као и свештеници Епархије будимске, Милан Станковић, историчар… У играним сценама реконструкције оснивачког састанка Матице српске учествовали су глумци Народног позоришта у Кикинди.

Сниматељи Душан Живковић, Милан Илић и Хаџи Димитрије Николић, израда шпице и дизајн Емануела Тасан Лукић, монтажа Ксенија Савићевић. Аутор и уредник серије Божидар Ђуран.

Comments are closed.