OktobarskaNagradaMaticiSrpskoj_BLU009Скупштина Града Новог Сада је на свечаној седници одржаној 13. октобра 2014. године, на предлог Комисије за обележавање празника, доделу признања и међуградску сарадњу у земљи и иностранству, донела Одлуку да се Матици српској додели Октобарска награда Града Новог Сада за 2014. годину, као друштвено признање за изузетне резултате у раду и највиша достигнућа и остварења у области привреде, друштвених и других делатности.

Ово изузетно признање додељено је Матици српској у години у којој најстарија књижевна, културна и научна институција српског народа обележава 150 година од пресељења из Пеште у Нови Сад. Долазак Матице у Нови Сад је, у великој мери допринео да наш град понесе епитет Српске Атине и постане препознатљив јавности као центар националне културе.

DSCF1410Обележавање овог за Матицу српску и за Град Нови Сад важног јубилеја допринео је позиционирању културе као фактора од изузетног значаја за препознатљивост Града Новог Сада, као и оживљавању духа Српске Атине, што је и нагласио проф. др Драган Станић, председник Матице српске када се у име Матице захвалио на овом високом признању: „Сматрам да су Матица српска и Град Нови Сад толико међусобно повезани, чак срасли, да једно другоме представљају најлепшу награду: Матица је награда Новом Саду, а Нови Сад Матици. Само присном сарадњом Града и Матице српске можемо у сфери културе постићи резултате које би читав српски народ осетио као вредност достојну дубоког поштовања.“

Свечаност на којој је Матици српској уручена Октобарска награда одржана је 23. октобра у Свечаној сали Градске куће. Осим Матице српске, ово велико признање добила је и Драгана Ћорић, један од оснивача удружења „Родитељ“, а на истој свечаности уручена је и Новембарска повеља која је ове године припала проф. др Бранку Баљу са Економског факултета у Суботици и рукометном клубу „Војводина“ из Новог Сада.

DSCF1412Добитницима је признања уручио Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада који је, између осталог, истакао да је градска скупштина донела добру одлуку, те да су добитници својим вишегодишњим прегалачким радом заслужили ова висока признања. У име награђених на признањима се захвалио проф. др Драган Станић, председник Матице српске који је истакао да награда коју неко добије у свом граду има додатан значај имајући у виду познату изреку да „нико није пророк у свом селу.“

 

 

Comments are closed.