2.2.2015-6Матица српска је у оквиру рада Едиције Документ објавила књигу „Светислав Предић, Из мога живота ” коју је приредила мр Гордана Ђилас.

Правник, дипломата, књижевник и преводилац Светислав Предић (1883–1957) потиче из угледне банатске породице Предић. Стриц му је чувени сликар Урош Предић. У првом делу аутобиографије Предић кроз опис живота у породици, на топао начин предочава и живот банатских Срба, интелектуалаца, као и свој однос са стрицем Урошем Предићем. Селидбом породице у Београд, оживљена је његова слика с краја 19. и почетка 20. века. Почевши од професора, преко личности са којима је ступао у контакт током Првог светског рата, па током професионалне каријере, сусрећемо се са српским културним, књижевним, војним, политичким миљеом највишег ранга: Милан Ђ. Милићевић, Милан Ракић, Јосиф Свобода, Стеван Мокрањац, Павле Поповић, Богдан Поповић, Јован Скерлић, Љубомир Јовановић, Александар Белић, Никола Пашић, Слободан Јовановић, Живојин Перић, Риста Одавић, Јован Жујовић, Урош Предић, Лаза Лазаревић… Кроз опис његовог живота драматично се прелама и судбина српског народа и учешће у ратовима који су обележили почетак 20. века. Аутобиографија је писана прегледно, по кључним животним етапама, с мноштвом занимљивих опажања. У њој упознајемо образовану личност широких интересовања и њено настојање да часно проживи живот који ју је често доводио у бројна искушења, како службена тако и приватна. Преводилац Шопенхауерове књиге Паренезе и максиме, читалац Дантеа у оригиналу, преводилац француске брошуре Употреба аероплана у рату за потребе Врховне комаде српске војске, оставио је у својим успоменама белег једног времена и настојања да животу подари смисао у раду и прегалаштву, које, са његовом скромношћу и самосвешћу увек могу послужити као наук будућим читаоцима.

Књига има 210 страна, садржи предговор приређивача, регистар имена и илустрације. Штампање ове књиге омогућили су Град Нови Сад – Градска управа за културу и Град Суботица.

Comments are closed.