2.2.2015-6У уторак, 23. маја 2023. године, у Матици српској одржан је програм „Мајска скупштина 1848. године” поводом 175 година од одржавања Мајске скупштине.

Присутне је поздравио др Милан Мицић, генерални секретар, након чега су беседили др Горан Васин, редовни професор Филозофског факултета, Одсека за историју у Новом Саду и др Игор Борозан, редовни професор Филозофског факултета, Одељења за историју уметности у Београду.

Проф. др Горан Васин је говорио о значају Мајске скупштине, одржане у Сремским Карловцима 1848. године, за српски народ на простору Хабзбуршке монархије, односно, Аустроугарске. Он је дао и језгровит, али садржајан преглед вишевековног развоја српског националног покрета на поменутим просторима где се посебно истиче Карловачка митрополија као најзначајнија национална институција.

Проф. др Игор Борозан је говорио о делу „Мајска скупштина” нашег истакнутог сликара из 19. века Павла Симића. Проф. Борозан је указао на ранија уметничка дела која су Симићу послужила као узор за настанак ове изузетне композиције и протумачио симболику неких њених елемената.

Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.