2.2.2015-6У петак, 29. новембра 2019. године, у Матици српској, у организацији Крајишког одбора Матице српске, одржан је научни скуп „Савремено стање идентитета крајишких Срба”.

Поздравну реч упутио је проф. др Драган Станић, председник Матице српске, истичући значај одржавања овог скупа за историју Матице. Он је напоменуо да је изузетно важно истраживање крајишких простора које мора имати добру научну основу, јер ови простори нису изгубљени и ми их морамо бранити у сећању. Потребно је поуздана научна истраживања обавити што пре, а нарочито када је у питању говор Крајишника. У том послу као организатор значајно учешће треба да узме недавно основани Крајишки одбор. Он ће бити и додатна копча с народом који данас живи на тим просторима. Уводну реч упутио је проф. др Душан Иванић, председник Крајишког одбора, који је истакао значај подршке председника Станића оснивању и раду овог одбора. Професор Иванић је нагласио да су циљеви скупа да се раштркана баштина једног раштрканог народа на неки начин обједини и систематизује, као и да се одржи поверење у будућност овога дела српске културе. Идентитет крајишких Срба је угоржен и ово крупно питање Крајишки одбор Матице српске покушава да разматра на више нивоа.

 2.2.2015-6Радни део скупа састојао се од три сесије у оквиру којих су представљени радови из разних научних дисциплина, од историје, музичке традиције, фолклористике, ликовних уметности, па до књижевне и културне историје, са циљем да се јасније сагледају сложени процеси савременог стања идентитета крајишких Срба.

Чланови Организационог одбора скупа били су: проф. др Душан Иванић, председник, проф. др Славица Гароња Радованац, др Данка Лајић Михајловић, др Милан Мицић и др Љиљана Стошић.

Отварање скупа је је снимљено и може се погледати у видео архиви сајта Матице српске.

 

Comments are closed.