2.2.2015-6У оквиру Недеље Косова и Метохије у Матици српској, у четвртак, 23. марта 2023. године, с благословом Његове светости патријарха српског господина Порфирија и Његовог преосвештенства епископа бачког др Иринеја, беседио је Његово преосвештенство епископ новобрдски и викар патријаха Српске православне цркве господин Иларион.

Скуп је поздравио проф. др Драган Станић, председник Матице српске. Захвалио се Преосвећеном епископу Илариону што је прихватио позив да беседи у Матици српској. Председник Станић је рекао: „Иако живимо у тешким и смутним временима која понекад личе на апокалиптичка, не треба да се плашимо ако верујемо у Господа Исуса Христа и Његов Други долазак. Он је поручио да човек и у најтежим временима треба да буде чврст и постојан и да ради само оно што Господ налаже да чинимо. Ако је Црњански рекао да смрти нема, а има сеобâ, ми можемо заједно са тим исказом његовим, који ћемо тумачити у хришћанском кључу, православном кључу, можемо исто да кажемо да страдања такође увек има, али има и спасењаˮ.

 2.2.2015-6Поздрав и благослов Његовог преосвештенства епископа бачког господина др Иринеја присутнима је пренео Епископ мохачки господин Дамаскин: „Поштовани председниче Матице српске, господине Станићу, уважени чланови Матице српске, драги брате и саслужитељу владико Иларионе, часни оци, даме и господо. Част ми је да вам се обратим у најстаријој књижевној, културној и научној институцији нашега народа, да вас све срдачно поздравим у име Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја и да вам пренесем његов очински и архипастирски благослов. Вечерас ћемо се ближе упутити у прилике на Косову и Метохији сведочењем новоизабраног епископа новобрдског, донедавног дечанског монаха и игумана манастира Драганац, господина Илариона, мог драгог и дугогодишњег пријатеља. Веома смо почаствовани што смо у прилици да чујемо аутентично виђење прилика на Косову и Метохији од некога ко скоро тридесет година живи, богослужи и дели добро и зло са нашим народом, бодрећи их духовно и помажући материјално, да би опстали на, за нас, светој земљи. Наше су молитве и срца увек окренуте Богу и Његовим светим угодницима, светом Стефану Дечанском, светом Јоаникију Девичком и свима светима, за спас и благостање наших светиња и нашега народа. Драги владико, добродошли у Нови Сад и у Епархију бачку!ˮ

 2.2.2015-6Епископ новобрдски г. Иларион је беседио о самој суштини појма светости и светиње као онога што је издвојено за Бога и посвећено Богу који је једини свет и извор освећења свих нас и свеколике творевине, осврћући се потом на значај Свете Земље за све хришћане, а потом је говорио о светотосавским коренима косовскометохијског завета који је и у нашем опредељењу за Царство небеско, у складу са речима: „Земаљско је замалена царство, а Небеско увек и довека!ˮ Преосвећени владика Иларион је нагласио да је у овим тешким временима суштински неопходно да нам Христос увек буде на првом месту, истакавши да се Царство небеско пројављује управо у Цркви Божјој. Епископ Иларион је своју беседу закључио позвавши присутне да свако, у складу са својим могућностима и даровима, помогне наш народ и наше светиње на Косову и Метохији, не заборављајући да обнове и очувања нема изван Цркве.

У Уметничком делу програма учествовао је хор Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској, под руководством Филипа Поповића.

Свечана сала Матице српске је била мала да прими све заинтересоване за беседу владике Илариона. Програм је снимљен и може се погледати у видео архиви Матице српске.

Comments are closed.