2.2.2015-6Матица српска и Војвођански огранак Академије медицинских наука Српског лекарског друштва организовали су у четвртак 7. марта 2024. године у Матици српској два предавања поводом Светског дана слуха. Ово је седма заједничка активност на основу потписаног протокола о сарадњи између Матице српске и Војвођанског огранка Академије медицинских наука Српског лекарског друштва.

Програм је отворио трио „Affrettando” који чине ученици средње музичке школе „Исидор Бајић” у Новом Саду. Иван Чернухин (клавир), Катарина Митровић (виолончело) и Константин Црњански (флаута) својом надахнутом изведбом су обогатили програм посвећен слуху и гласу.

 2.2.2015-6Предавање „Глас и поремећаји гласа” одржао је проф. др Слободан Митровић (Универзитетски клинички центар Војводине, Медицински факултет Универзитета у Новом Саду) спровевши публику кроз развој и промене гласа човека – од рођења до старости, као и потенцијалне сметње и потешкоће које се могу појавити.

 2.2.2015-6Предавање „Слух и поремећаји слуха” одржао је проф. др Драган Данкуц (Војвођански огранак Академије медицинских наука СЛД, Универзитетски клинички центар Војводине, Медицински факултет Универзитета у Новом Саду) указао је на повезаност гласа и слуха, те приказао студије случаја када је слух био оштећен а затим медицинским третманима повраћен. О ефектима интервенција говорили су и бивши пацијенти проф. др Данкуца.

Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.