2.2.2015-6У оквиру делатности Одељења за књижевност и језик Матице српске, а у саиздаваштву са Центром за образовање, истраживање и културу војвођанских Мађара, Фондације „Ласло Секереш“, објављена је књига „Петефи код Срба“ Владиславе Полит. Са мађарског је превео и фототипско издање приредио Ференц Немет. Штампање ове књиге финансирали су Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност Војводине и Фондација „Ласло Секереш“.

Једно од првих, сажетијих сагледавања улоге и значаја Петефија у српској књижевности дала је Владислава Полит (1886–1966), филозофкиња, феминисткиња и књижевница, ћерка адвоката, полиглоте, уредника Браника и вође српских либерала Михајла Полит-Десанчића и Марије Стратимировић. Један је од првих доктора наука у Србији. Била је професор и преводилац, владала је немачким, енглеским и мађарским, а служила се руским језиком. Њено најупечатљивије дело је краћа верзија докторске дисертације „Петефи код Срба“ објављено 1912. године у Новом Саду, у штампарији „Браника“. По претпоставци Ендреа Анђала, била је то скраћена, поједностављена верзија њене докторске дисертације коју је предала професору Фриђешу Ридлу. По Анђаловој оцени, реч је о „веома интересантном штиву“, које „није само сажимање Петефијеве српске рецепције већ и њено документовање“.

Ова књига је прави и занимљиви раритет. Све до сада истраживачима је била доступна само на мађарском. Сада, поводом Петефијевог јубилеја, Матица српска је, препознавши потребу, први пут објављује на српском језику. Тиме се одужује не само лику и делу Шандора Петефија већ и Владиславе Полит.

Comments are closed.

 2.2.2015-6У петак, 3. новембра 2023. године, у Свечаној сали Матице српске одржан је округли сто „Традиција Шандора Петефија у српској књижевности и култури“, поводом обележавања двестоте годишњице рођења великог мађарског песника. Округли сто је одржан у суорганизацији Матице српске, Центра за образовање, истраживање и културу војвођанских Мађара, Фондације „Ласло Секереш“ и Српског института у Будимпешти. Поздравне речи су одржали проф. др Драган Станић, председник Матице српске, господин Пера Ластић, директор Српског института у Будимпешти, господин Арпад Фремонд, председник Националног савета Мађарске националне мањине. Након тога, присутни су имали прилику да чују три излагања. Проф. др Корнелија Фараго је изложила истраживања о рецепцијској традицији Шандора Петефија у српској књижевној култури у светлу мађарске рецепције, проф. др Ференц Немет о развојном току Петефијеве рецепције код Срба (од друге половине 19. века до данас), а проф. др Марко Чудић о српским модернистима и постмодернистима као преводиоцима и тимачима Петефијеве поезије. Програм је водила мср Милена Кулић, стручни сарадник Одељења за књижевност и језик. На округлом столу промовисана је књига „Петефи код Срба“. У питању је докторска дисертација Владиславе Полит, коју је с мађарског превео и фототипксо издање приредио проф. др Ференц Немет.

Реализацију овог округлог стола омогућио је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Цео програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.