2.2.2015-6У свечаној атмосфери Народног музеја у Краљеву 16. октобра у 18,00 часова представљена су лексикографска издања Матице српске која је по први пут гостовала у граду на Ибру. Госте је представила историчарка Мирјана Савић, сарадница МС. Потпредседник МС проф. др Бранко Бешлин упознао је публику са радом Матице српске, посебно је истакао значај и рад Лексикографског одељења са акцентом на Лексикон писаца српске књижевности. Др Александра Новаков, уредник за фотографију лексикографских издања МС осврнула се на илустрације и поделила своја запажања: „Да би се формирала колекција фотографија тражена је и помоћ потомака значајних личности, који су са захвалношћу и пијететом отварали своје породичне албуме, сматрајући их за највеће благо у кући. Ти фотографски албуми пуни су незамењивих прича, јер је свака фотографија прича за себе а цео албум роман преплетених судбина и догађаја. Велику и несебичну помоћ у прикупљању илустрација пружају нам сарадници који пишу биографије. Лепо је овде рећи да су Краљевчани у Српском биографском речнику илустровани у великом броју захваљујући нашим вредним сарадницима из Краљева“.

Мр Бранислав Поповић, стручни сарадник Лексикографског одељења говорио је о Српском биографском речнику и подсетио је: „Наш некадашњи главни уредник, покојни академик Чедомир Попов, својевремено је дефинисао СБР као персонализовану историју српског народа. То би била најтачнија и методолошки најисправнија дефиниција. За мене Речник, метафорички речено, представља колективни портрет српског народа израђен у техници мозаика, али и нашу коцкицу у мозаику историје човечанства. Споменик памћења, књигу сећања, наше заједничко породично стабло“.

 2.2.2015-6У немогућности да присуствује представљању у Краљеву потпредседник Матице српске и научни секретар Српске енциклопедије проф. мр Ненад Остојић написао је текст о Српској енциклопедији који је у његово име прочитан. У тексту је истакнуто: „Заснована, дакле, као национална енциклопедија општег типа, Српска енциклопедија следи принципе који подразумевају презентирање укупног корпуса материјалног и духовног наслеђа српског народа сагледаног кроз призму објективних научних сазнања, а у контексту географског и историјског простора у коме је то наслеђе настајало и у коме и данас траје. У њој се, при том, у први план истиче чињенично стање, а не вредносна валоризација“.

Промоцији МС у Краљеву присуствовао је велики број сарадника Српског биографског речника. Заинтересована за рад Матице српске публика је постављала питања а потпредесдник Бешлин је дао интервју за Телевизију Краљево.

Представљање лексикографских издања МС започело је пригодном музичком нумером а излагања је пратила пригодна power point презентација сачињена од галерије портрета значајних личности које су заступљене у СБР као и њихових основних идентификационих података.

Comments are closed.