2.2.2015-6Манифестација „Дани Матице српске у Коларчевој задужбини“ одржана је од 3. до 14. октобра ове године, чиме је настављена лепа и драгоцена сарадња између Коларчеве задужбине и Матице српске. Стручна и заинтересована јавност је имала прилику да присуствује представљању издавачке делатности и пројеката Матице српске. Након представљања „Српске енциклопедије“, „Лексикона писаца српске књижевности“ и „Српског биографског речника“ публика у Коларчевој задужбини упозната је са радом Одељења за књижевност и језик кроз седам квалитетних програма.

На представљању „Нормативне граматике српског језика“ (допуњеног и измењеног издања) говорили су академик Јасмина Грковић-Мејџор, проф. др Весна Ломпар и проф. др Рајна Драгићевић. У петак, 7. октобра, представљен је „Рјечник српскога језика“ (ијекавско издање) о којем су говорили проф. др Драган Станић, председник Матице српске, проф. др Јелица Стојановић и проф. др Рада Стијовић.

 2.2.2015-6У понедељак, 10. октобра, представљен је зборник радова „Положај српскога језика у савременом друштву: изазови, проблеми, решења“, који је објављен у суиздаваштву Матице српске и Одбора за стандардизацију српскога језика. О зборнику су говорили проф. др Срето Танасић, проф. др Слободан Антонић, проф. др Виктор Савић, проф. др Исидора Бјелаковић и проф. др Јелена Редли. Дан након тога, 11. октобра, представљен је зборник радова „Нови прилози српском правопису 2“ говорили су проф. др Мато Пижурица, проф. др Вељко Брборић и проф. др Милош Ковачевић.

У среду, 12. октобра, представљен је „Речник српских говора Војводине“, а говорили су лексикографи Матице српске мр Дејан Милорадов и мр Ивана Ћелић. Наредног дана су представљени Терминолошки речници: зоолошке научне дисциплине. Говорили су проф. др Рајна Драгићевић, мр Дејан Милорадов, др Слободан Пузовић и проф. др Имре Кризманић.

Последњи програм манифестације био је посвећен пројекту „Историја српског језика“. Говорили су академик Јасмина Грковић-Мејџор, проф. др Исидора Бјелаковић и проф. др Александар Милановић. Програми су окупили стручну публику и медијски су пропраћени.

Comments are closed.