2.2.2015-6Пре 17 година, 17. марта 2004. године у Мартовском погрому албански екстремисти су покушали да убију православни српски Призрен. Тога дана гореле су у пламену средњовековне цркве: Богородица Љевишка, Црква Светог Спаса, Црква Светог Николе, Црква Светог Ђорђа, Црква Светих врача, Црква Светог Пантелејмона, Саборни храм Светог Ђорђа из 19. века, епископски двор, конак манастира Светих Архангела и српско насеље Поткаљаја. Такође, запаљен је цео комплекс зграда Призренске богословије, која је до тога дана била склониште не само за Србе већ и за Албанце и Роме. Екстремисти су желели да униште сваки траг који их је подсећао на Србе. Све што је било спаљено и девастирано обновљено је или је обнова у току. Од посебног значаја је обнова школских зграда Призренске богословије у којој има живота, а настава се од 2011. године редовно одвија. Упркос свим страдањима, у прошлости, Богословија ове године прославља велики јубилеј – 150 година живота и деловања.

На иницијативу Косовскометохијског одбора, уз подршку председника Матице српске проф. др Драгана Станића и благослов епикопа рашко-призренског Господина Теодосија, Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије усвојило је предлог да Пошта Србије, поводом јубилеја 150 година од оснивања Призренске богословије, изда поштанску марку и коверту.

 2.2.2015-6Оснивање и почетак рада Српске православне богословије у Призрену (1871) најважнији је догађај у српској духовној, просветној и културној историји Старе Србије. Прва српска институција у Османском царству, основана након укидања Пећке патријаршије (1766), убрзо је постала средиште просветног и црквеног живота, а њени ђаци, потоњи учитељи и свештеници, кренуће у велику мисију обнове просвете и цркве. Нове снаге неговале су племенити карактер српског народа, чувајући древно црквено и културно наслеђе. Велики значај у оснивању и раду Призренске богословије имали су власник и ктитор школе Симеон Сима Андрејевић Игуманов, митрополит Михаило, кнежевски намесник Јован Ристић и руски конзул Иван Степанович Јастребов.

 2.2.2015-6У стопедесетогодишњем раду ове школе непроцењиви допринос дали су многобројни часни ректори и професори. Призренска богословија подарила је српском роду тројицу патријараха (Варнаву, Гаврила и Иринеја), велики број епископа и клирика, просветних и националних делатника, књижевника и научника, како у отаџбини тако и широм васељене. Епископ рашко-призренски, и потоњи патријарх Павле, више деценија се старао о раду Призренске богословије. Дипломатске активности и мисија школе на размеђу сукобљених светова су посебно важни, као и страдања Богословије од албанских екстремиста 1999. и 2004. године, обнова рада у Нишу и у Призрену, у времену и околностима када такви напори представљају велики подвиг.

Рођени Призренац Сима Игуманов (1804–1882) бавећи се трговином стекао је велико богатство. Имајући љубав према свом роду и жељу да допринесе његовој просвети и образовању, све своје имање завештао је Призренској богословији и ученицима са простора Старе Србије. Основао је Задужбину која своју мисију остварује и данас. Пример родољуба и добротвора Симе Игуманова Призренца светли као звезда водиља нама и свим потоњим генерацијама.

Мотив на марки: портрет Симе Андрејевића Игуманова (Урош Кнежевић, Народни музеј у Београду), у позадини зграда Призренске богословије.

Стручна сарадња: др Александра Новаков, стручни сарадник Лексикографског одељења и секретар Косовскометохијског одбора Матице српске, по благослову епископа рашко-призренског Господина Теодосија, ректора Богословије.

Уметничка реализација издања: Анамари Бањац, академски сликар.

Издање је у оптицају од 10. марта 2021, штампано је у тиражу од 25.000 примерака.

 

Comments are closed.