2.2.2015-6У Дому Јеврема Грујића у Београду, 3. марта 2022. године одржано је предавање „Знамените жене у Српском биографском речнику” др Александре Новаков, научног секретара Српског биографског речника. Предавање је одржано у склопу изложбе „Великанке српске културе”.

А. Новаков је констатовала да у „Српском биографском речнику”, својеврсној енциклопедији о животу и делу знаменитих, али и већини јавности мање познатих или готово непознатих личности, неизоставно место припало је и женама. Говорила је о заступљености биографија жена чија презимена или имена (када је у питању средњи век) обухватају личности од слова А до слова О. Број објављених биографија жена у Речнику је 5,3 процената. Од оснивања нововековне српске државе број личности у „Српском биографском речнику” се увећава, али проценат истакнутих жена, до краја 1945. године није већи од оног у средњем веку. За српски народ чији су писани споменици културе у континуитету уништавани, сваки животопис представља истинску драгоценост.

Током предавања посетиоци су имали прилике да виде презентацију фотографија, портрета, карикатура и цртежа значајних жена. Свака друга жена у Речнику је илустрована. Јунакиње овог својеврсног албума су даме у сјају својe најбоље одежде, како модерне и грађанске тако и народне ношње. У овом споменару пред нашим очима смењују се истакнуте владарке, националне делатнице, учитељице, научнице, ратнице, књижевнице, добротворке, глумице, музичарке… Оне сведоче о свом времену и поучавају нас да будемо бољи, истакла је Новаков.

Поред жена које су обележиле националну и светску историју и културу, а којима је изложба у Дому Јеврема Грујића посвећена, у Речнику се налазе многе жене чије су врле особине избледеле из културе сећања великог броја људи.

О Знаменитим женама др Новаков говорила је на јутарњем програму РТС-а. О томе више на https://youtu.be/7zm5yFUc82c .

Comments are closed.