2.2.2015-6У петак, 2. априла 2020. године, у Свечаној сали Матице српске додељена је награда „Бескрајни плави круг“ за најбољи роман на српском језику 2019/2020. године. Награду је добио Драган Стојановић за роман „Тамна пучина“ (Дом културе Студентски град, Београд 2020). Присутне је поздравио председник Матице српске проф. др Драган Станић, уз подсећање да је награда „Бескрајни плави круг“ основана 2019. године у сарадњи са манифестацијом „Дани Милоша Црњанског“. Др Јелена Марићевић Балаћ прочитала је саопштење Жирија награде, а проф. др Александар Јовановић, председник Жирија, одржао је беседу „Приповедање о несрећи, доброти и култури“ о награђеној књизи. Након свечаног уручења награде, присутнима се обратио и Драган Стојановић. У музичком делу програма учествовали су проф. др Милица Стојадиновић, сопран и Бошко Стојадиновић, клавирска пратња. Програм је водила и одломке из награђене књиге је читала др Исидора Поповић.

 2.2.2015-6У овогодишњем мартовском броју „Летописа Матице српске“ објављен је тематски блок посвећен награди „Бескрајни плави круг“ у којем је објављено: образложење председника Жирија проф. др Александра Јовановића, беседа Драгана Стојановића и књижевнокритички текстови проф. др Горана Радоњића, проф. др Младена Шукала и др Јелене Марићевић Балаћ. За рубрику „Разговор“ урађен је интервју са добитником.

Програм је подржан од стране Градске управе за културу Града Новог Сада и може се погледати у видео архиви сајта Матице српске.

 

Comments are closed.