2.2.2015-6Косовскометохијски и Омладински одбор Матице српске у петак, 22. март 2024. године обележили су 25 година од Нато бомбардовања (1999) и 20 година од Мартовског погрома (2004). Програм је насловљен „Мартовски погром – награђени злочин“. Скуп је поздравио проф др. Драган Станић, председник Матице српске. Подсетио је присутне на активности Матице српске за време бомбардовања. Говорили су мр Живојин Ракочевић, потпредседник Косовскометохијског одбора о данима Мартовског погрома, био је очевидац догађаја и историчар Стефан Радојковић о међународним односима тих година.

 2.2.2015-6У склопу програма у Фоајеу Матице српске приређена је изложба фотографија „Погром 17. март 2004. Награђени злочин“, у организацији Матице српске, Галерије уметности Приштина и Дома културе „Грачаница“. Фотографије су углавном настале за време Мартовског погрома и неколико дана касније. Аутор фотографија је Живојин Ракочевић. Изложбу је пратио и каталог који можете видети у прилогу. Изложбу је отворила проф. др Дубравка Ђукановић, директор Републичког завода за заштиту споменика Србије. Изложба траје до 15. априла 2024. године.

У уметничком делу програма учествовале су. Симона Новаков, ученица Музичке школе „Исидор Бајић“ и Симонида Ракочевић, ученица соло певања Музичке школе. Програм је водила др Александра Новаков, секретар Косовскометохијског одбора Матице српске. Цео догађај је снимљен и може се видети у видео-архиви Матице српске.

Comments are closed.