2.2.2015-6У четвртак, 1. јула 2021. године у Матици српској представљена је књига „Од рата до оптације ЛОВРА (1914‒1924)” др Милана Мицића, генералног секретара Матице српске. Књигу су објавили Удружење за одржавање традиције и културе Ловре и Српско позориште у Мађарској.

Присутне је поздравио проф. др Драган Станић, председник Матице српске. Љубомир Алексов, уредник књиге, указао је на специфичности српског села Ловре на Чепелском острву код Будимпеште, попут очувања српског језика јер становници и данас говоре без акцента српски језик, као и снагу села у настојању да се одржи српска култура и традиција, те на познате потомке села који су постали значајни српски интелектуалци, грађани. Рецензенти књиге проф. др Ференц Немет и проф. др Ненад Нинковић истакли су да књига приказује десет година микроисторије српског села Ловре, током историјског периода (од Првог светског рата до завршетка оптације) који је био турбулентан и кључан не само за становнике Ловре већ и целокупан српски народ у Мађарској. Кроз књигу, читалац се упознаје и са аграрном реформом, током миграције становника Ловре после рата, али и положајем српске заједнице у Мађарском у периоду од 1914. до 1924. године.

 2.2.2015-6На крају програма, бројној публици, обратио се др Мицић читајући делове откривених писама становника Ловре током Првог светског рата, и спискове имовине које су носили приликом сеобе после рата у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, чиме је публику увео у животе и интиму обичних људи из тог периода и на трен креирао мост између прошлости и садашњости.

Реализацију програма помогла је Градска управа за културу Града Новог Сада.

Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.