2.2.2015-622. октобра у Матици српској, у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији 2015”, представљена је Нормативна граматика српског језика, ијекавско издање, аутора академика Ивана Клајна и академика Предрага Пипера, коју је Матица објавила уз финансијску подршку Представништва Републике Српске са седиштем у Београду. На промоцији су учествовали проф. др Срето Танасић и академик Предраг Пипер. Присутне су поздравили проф. др Драган Станић, председник Матице српске, и Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Београду.

Директор Представништва Републике Српске Млађен Цицовић изјавио је да су језик и писмо најсигурнији показатељи ко смо и одакле смо, такође је изразио задовољство што је Представништво Републике Српске у Србији имало прилику да на пољу језика учини нешто добро свом народу тако што је обезбедило финансијску помоћ за издавање Нормативне граматике, чији је издавач Матица Српска. Он је изразио уверење да ће Матица српска и Представништво Српске у Србији и даље успешно сарађивати и најавио припрему и објављивање Рјечника српског језика за ијекавси говор.

Директор Института за српски језик САНУ Срето Танасић подсетио је да се ускоро навршава 18 година од оснивања Одбора за стандардизацију српског језика, с циљем обједињавања људи од науке и струке, као и њихових институција на целокупном говорном подручју српског језика, с екавским и ијекавски изговором, како би се израдила одговарајућа документа и приручници.

Председник Матице српске Драган Станић говорио је о екавском и ијекавском говору као о два плућна крила српског језика.

Један од аутора Нормативне граматике академик Предраг Пипер подсетио је на чињеницу да су Срби, нажалост, од своје најраније забележене историје територијално и државно издељени, што је споља увек било подстицано и продубљивано, такође је рекао да постоји изразита дијалекатска издиференцираност српског језика као последица рељефа, миграција и друштвених фактора. Њен најоштрији израз у српском језику јесте двојак изговор некадашњег гласа `јат`, што је познато као екавски и јекавски изговор јединственог књижевног језика.

Пипер је истакао да Матица српска подржава језичку политику сагласно којој треба поштовати равноправност та два израза у службеној употреби, јавној и приватној, остављајући свакоме на избор којим ће се изговором служити.

Comments are closed.