2.2.2015-6Велика виртуозност и савршена усклађеност одлике су концерта за клавир четвороручно који је дуо „Балканик“ одсвирао у Матици српској 29. маја у Свечаној сали. Овај дуо чине пијанисткиње Марија Гођевац и Јасна Ђуровић, које наступају заједно од 2022. године. Свака од ових уметница може се похвалити и богатом соло каријером.

Марија Гођевац је откривена као клавирски таленат већ са својих пет година, када почиње музичко образовање у класи проф. Мирославе Лили Петровић. Основне студије завршила је код професора Александра Сердара и специјализирала је клавир на ФМУ у Београду, у класи проф. Нинослава Живковића. Имала је непуних 15 година када је на Бемусу имала солистички концерт. Наступала је у Словенији, Аустрији, Немачкој, Холандији, Италији, Француској, Русији, Ирану. Носилац је прве награде Интернационалног музичког такмичења у Москви, где је наступила у оквиру камерног састава „БГ-Пиано дуо“ са којим је одржала успешан концерт. Носилац је бројних специјалних и првих престижних награда у земљи и иностранству. Због свог ентузијазма и велике љубави према раду са децом, добитник је бројних домаћих и међународних награда из области клавирске педагогије. Педагошким радом почела је да се бави 2010. године као професор клавира, а 2021. године постала је официјални корепетитор Међународног такмичења дувача „Даворин Јенко“ у Београду.

Јасна Ђуровић је рођена у Бањалуци, где је завршила Основну музичку школу „Владо Милошевић” у класи проф. Бранке Кузмановић, а Средњу музичку школу „Коста Манојловић“ у класи проф. Тање Јаблановић завршила је у Земуну. Дипломирала је на Академији умјетности у класи реномиране проф. Невене Поповић. Била је стипендиста Фонда „Петар Кочић” чије се стипендије додељују студентима са највишим просеком оцена. Бави се активно и успешно 30 година клавирском педагогијом и интерпретацијом. Идејни је носилац и један од оснивача првог пијанистичког такмичења у БиХ „Бањалучки бијенале“. Била је члан жирија на пијанистичким такмичењима у Бањалуци, Бијељини, Приједору, Београду, Крагујевцу Шапцу, Смедеревској Паланци, Смедереву, Источном Сарајеву и Брчком. Недавно је била и члан жирија на престижном онлајн такмичењу „Јан Сибелијус“ које организује фински град Турку. Активно води пијанистичке радионице за младе пијанисте под називом „Вива ла музика“, у сарадњи са Културним центром „Бански двор” у Бањалуци. Запослена је као професор клавира и камерне музике у основној и средњој музичкој школи „Владо Милошевић” у Бањалуци.

Марија Гођевац и Јасна Ђуровић за клавиром дишу као једно, па њихове бравуре, крешенда и декрешенда слушаоца воде на узбудљиво путовање које безрезервно осваја пажњу и чини да концерт прође као трен. А у њега су заправо стале бројне прелепе композиције В. А. Моцарта, Валерија Гаврилина и Мориса Равела. Тешко је издвајати нешто од овог пажљиво одабраног и дивно одсвираног репертоара, али ауторка редова ће пристрасно пригрлити Гаврилина као фаворита на концерту. Његове композиције „Сатић“ и „У сновима“ евоцирају трепераве слике из резбарене лампе коју мали Марсел Пруст очарано посматра у својој дечијој соби, како је то после описао у „Потрази за изгубљеним временом“. Густа таписерија звукова коју четири руке плету за истом клавијатуром у случају дуа „Балканик“ вредна је сваког дивљења, а ако сте овај концерт пропустили, можете га погледати на Youtube каналу Матице српске.

Comments are closed.