2.2.2015-6У уторак, 5. марта 2019. године, у Мастер центру Новосадског сајма, отворен је 24. међународни салон књига, 24. изложба уметности „Арт експо” и 13. сајам образовања „Путокази”.

Манифестацију је отворио господин Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада истакавши, између осталог, „да овакви сајмови јесу пави путокази друштву у којем ћемо се такмичити знањем и способношћу да мењамо себе градећи бољу будућност”. Убрзо након отварања уручена је награда „Лаза Костић”, која је ове године припала Селимиру Радуловићу, управнику Библиотеке Матице српске, за књигу „Дванаест”, у издању Завода за уџбенике. Признање се додељује за најбољу књигу објављену између два Салона. Захваљујући се на награди, лауреат је говорио о Лази Костићу, истичући да је и Милош Црњански најчешће помињао тог песника страсти бола и очаја, како га је називао, сматрајући га оцем модерног песништва.

На овогодишњем Салону књиге публика ће имати прилику да се сретне са бројним домаћим и страним писцима. У оквиру манифестације „Дани Лазе Костића”, који броји више од 140 програма обележиће се јубилеји попут 100 година од изласка „Лирике Итаке” Милоша Црњанског, 30 година од смрти Данила Киша, 90 година од рођења и 10 година од смрти Милорада Павића. .

Као што то дугогодишња традиција налаже, Матица српска и ове године узела је учешће на овој међународној манифестацији, а штанд Матице српске налази се, као што је то већ и уобичајено, у средини Мастер центра.

Матица српска ће се посетиоцима представити неколицином нових издања, као и капиталним пројектима попут „Речника српског језика”, „Правописа” и „Нормативне граматике”, те „Српске енциклопедије” и „Српског биографског речника”.

Сва издања можете купити по сниженим, сајамским ценама током трајања Салона књига у Новом Саду.

Међународни салон књиге трајаће до 11. марта, а просторије Мастер центра отворене су за посетиоце од 10 до 19 сати. Улаз је бесплатан.

Списак нових и капиталних издања које можете наћи на штанду Матице српске можете преузети овде.

 

Comments are closed.