2.2.2015-6У Организацији Косовскометохијског одбора Матице српске и Богословије Св. Кирило и Методије прослављене су Михољданске свечаности у Метохији. Почасни гост био је академик Матија Бећковић.

Након доласка у Призрен чланови Косовскометохијског одбора обишли су знаменитости Призрена и одржали седницу Одбора у Зборници Призренске богословије.

 2.2.2015-6Богословија је објавила ново издање књиге Косово најскупља српска реч, академика Бећковића и то је био повод да се о књизи говори. У Свечаној сали Богословије, у 19 часова, након поздравне речи његовог преосвештенства епископа рашко-призренског господина Теодосија о књизи Косово најскупља српска реч говорили су: проф. др Јован Делић и проф. др Александар Милановић. Академик Бећковић је видно усхићен и задовољан бројношћу публике безмало један час говорио своју поезију. Програм су осмислили проф. др Валентина Питулић и професор Дејан Ристић а свечаност водили проф. др Валентина Питулић и професор Бојан Радичевић. У уметничком делу програма учествовали су ученици Богословије Св. Кирило и Методије.

 2.2.2015-6Свечана сала Призренске богословије, уочи Михољдана, била је мала да прими све заинтересоване. Међу публиком, осим десет Призренаца и наставника и ученика Богословије, присутни су били и Срби из готово свих енклава широм Косова и Метохије. Свечаност је настављена у Великој Хочи, започета Светом Литургијом у параклису Св. Трифуна. Културно-уметнички програм одржан је у амфитеатру поред Господарске куће. Након поздравне речи његовог преосвештенства епископа рашко-призренског господина Теодосија, своје стихове говорили су академик Матија Бећковић и песник Ратко Поповић, чија је књига песама Разговор пред крстом, такође објављена као издање Богословије. О књизи и песнику говорила је професорка Питулић. Представљена је и књига Антологија српске народне лирике Косова и Метохије, коју је приредио Владимир Бован а поговор написала проф. др Валентина Питулић. О књизи су говорили: проф. др Мирјана Закић, др Бранко Златковић, проф. др Валентина Питулић, редактор и Татјана Костић, уредник Завода за уџбенике, који је књигу објавио. У уметничком делу програма учествовали су: етно група „Божури царева града“ из Крушевца, КУД „Копаоник“ из Лепосавића, Национални ансамбл „Венац“ из Грачанице, Етно група „Извор“ из Врања, Фрулаши, из Врања и ученици Призренске богословије.

Након програма, дружење је настављено уз дегустацију вина у Господарској кући. Организатори ове манифестације били су и: Црквена општина Велика Хоча, Привремени орган општине Ораховац и Дом културе Грачаница.

 

Comments are closed.