2.2.2015-6У недељу 26. јануара, уочи Светог Саве, у Матици српској одржана је традиционална Светосавска беседа. Пред бројним гостима, публиком и представницима медија беседио је проф. др Александар Петровић. Беседа „Савршени закон слободе“ била је посвећена Светом Сави као младом човеку који има свест о слободи и не зна како упркос свим околностима да дође до ње. Проф. др Александар Петровић говорио је о потоњој делотворности те слободе која пресудно утиче на стварање свете владарске породице и чврсто трансцендентално утемељење српске државе. Свети Сава се упоређује с Атанасијем Николићем, Милутином Миланковићем и Теодосијом Петровић, а његова савременост показује и кроз речи Нарендре Модија о Рабиндранату Тагори.

Свечаност је музичким нумерама обогатио хор Саборне цркве Свети Георгије, који је под руководством др Богдана Ђаковића извео тропар Св. Симеону и Св. Сави Иже топлије заступники, 1. глас по традиционалном српском напеву, затим тропар Св. Сави Пути во водјашчаго в жизан који је по традиционалном српском напеву компоновао Стеван Стојановић Мокрањац, Величаније Светом Сави, из празничног бденија Милоша Раичковића, одломак из кантате Вечнаја памјат херојам „Упокој, Боже“, „Богородице, Дјево“ из Свеноћног бденија митрополита Илариона Алфејева, а потом светосавску химну Ускликнимо с љубављу Стевана Стојановића Мокрањца. Др Исидора Поповић говорила је Слово Светоме Сави Кир Силуана из XIV века и одломак из Исповедне молитве непознатог писца из друге половине XIV века.

 2.2.2015-6Својим присуством свечаност су увеличале многе уважене личности из културног и научног живота, чланови, добротвори и пријатељи Матице српске, представници Српске православне цркве, Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, као и представници Огранка САНУ у Новом Саду. Програм је подржан од стране Градске управе за културу Града Новог Сада.

Свечаност је снимљена и може се погледати у архиви сајта Матице српске.

 

Comments are closed.