2.2.2015-6У Матици српској је 22. јануара 2019. године представљена јавности књига „Крвава окупација Бачке“, аутора Тиме Димитријевића као заједничко издање Матице српске, издавачке куће Беседа и СКЦ Свети Сава из Суботице. Рукописни дневник налази се у Рукописном одељењу Матице српске од 1957. године, а после више од шест деценија, приредили су га др Драго Његован и др Александар Хорват. Рукопис представља потресно сведочанство о Рацији која је била спроведена у периоду од 4. до 29. јануара 1942. године на простору Јужне Бачке.

На самом почетку промоције, поздравну реч упутили су његово преосвештенство, епископ бачки, господин Иринеј и председник Матице српске, проф. др Драган Станић. О књизи су говорили проф. др Слободан Бјелица и др Милан Мицић као и сами припређивачи др Драго Његован и др Александар Хорват. У уметничком делу програма учествовали су појци Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин, под управом јеромонаха Јеротија, сабрата Светоархангелског манастира у Ковиљу док је одломке из књиге читала др Исидора Поповић.

Сутрадан, 23. јануара 2019. године, у оквиру обележавања Светосавске недеље, у Задужбини Душана Радића у Суботици, у којој се налази седиште СКЦ Свети Сава, о књизи Крвава окупација Бачке говорили су најпре председник СКЦ Свети Сава, господин Милан Мародић и председник Матице српске, проф. др Драган Станић. Након њихових поздравних речи, публици су се, у пуној сали Центра, обратили архивски саветник Зоран Вељановић и др Милан Мицић као и приређивачи др Драго Његован и др Александар Хорват. У уметничком делу програма, одломке из књиге, читала је др Исидора Поповић.

 

Comments are closed.