2.2.2015-68. фебруара у Матици српској одржана је промоција публикације Језик Јована Стејића. Допринос историји стандардног језика код Срба аутора Јусија Нуорлуота. Реч је о преводу с енглеског језика књиге која је објављена давне 1989. г. у Хелсинкију. Будући да је публикација објављена у оквиру едиције Студије о Србима, на промоцији је најпре говорио академик Милорад Радовановић, потом проф. др Исидора Бјелаковић и проф. др Александар Милановић, да би приказивање публикације било заокружено речима самог аутора.

Јован Стејић (1803–1853) био је изузетно угледна личност међу Србима током прве половине 19. века. Лекар по вокацији, а умерењак у погледу ставова према књижевном језику, писму и правопису, одиграо је важну улогу у процесу постављања темеља научно-образовног и здравственог система у Кнежевини Србији, активно учествујући у раду Друштва српске словесности приликом израде терминологије и објављујући значајна дела из домена медицинских наука и биологије, као и низ краћих текстова дидактичко-филозофског профила.

Описом језика овог културног трудбеника употпуњена је слика о стању у књижевним језицима код Срба током прве половине 19. века, а будући да је истраживање проф. Нуорлуота реализовано не само дескриптивном него и социолингвистичком методом, вредност овог штива постаје још већа.

 

Comments are closed.