2.2.2015-6У среду, 13. фебруара 2019. године, у Матици српској боравила је делегација Матице словеначке: проф. др Алеш Габрич, председник Матице словеначке, и др Игнација Фридл Јарц, секретар Матице словеначке и уредник издавачке делатности. Госте су примили проф. др Драган Станић, председник Матице српске, проф. др Бранко Бешлин, потпредседник Матице српске, и мср Јелена Веселинов, управник послова Матице српске.

У првом делу посете делегације Матице словеначке одржан је састанак на ком су представници двеју матица разговарали о наставку сарадње. Састанку су присуствовале проф. др Бојана Стојановић Пантовић, главни и одговорни уредник Српско-словеначких књижевних и културних веза, и Јулка Ђукић, стручни сарадник. Договорено је да се приступи изради зборника о српско-словеначким везама на пољу књижевности, уметности културе и науке. За први зборник планирају се радови проистекли из билатералног пројекта започетог 2018. године. Пројекат финансира словеначко Министарство просвете и науке под називом „Словеначки и српски студентски покрети 1968: авангардне праксе у теорији и књижевности“.

Договорено је да се на јесен у Матици српској одрже дани Матице словеначке са предавањима истакнутих словеначких проучавалаца књижевности, историје и културе.

У другом делу посете гости су у Свечаној сали Матице српске представили Матицу словеначку одржавањем предавања: проф. др Алеш Габрич „Матица словеначка − цртице из њене прошлости”и др Игнација Фридл Јарц „Матица словеначка – данас и убудуће”

 

Comments are closed.