2.2.2015-6У Свечаној сали Матице српске, у понедељак 18. фебруара, представљена је издавачка делатност нишких центара: Центра за византијско-словенске студије Универзитета у Нишу, Центра за црквене студије и Међународног центра за православне студије. Присутне је поздравио проф. др Драган Станић, председник Матице српске, а о издањима су говорили: проф. др Зоран Николић, саветник ректора Универзитета у Нишу, проф. др Драгиша Бојовић, управник Центра за византијско-словенске студије, и доц. др Борис Стојковски, са Филозофског факултета у Новом Саду.

Професор Николић је апострофирао значај оснивања Центра за византијско-словенске студије и истакао улогу нишких центара у оснивању Међународне научне мреже Pax Byzantino-Slava.

Доц. др Борис Стојковски представио је зборник Српска краљевства у средњем веку, са научне конференције организоване у Краљеву поводом осам векова од крунисања краља Стефана Првовенчаног. Надахнуто је говорио и о зборнику Божидар Вуковић и српска књига у Венецији, који је објављен поводом петстоте годишњице од штампања прве књиге у Вуковићевој штампарији у Венецији.

Проф. др Драгиша Бојовић говорио је о најзначајнијим издањима нишких центара. Истакао је да су ови центри (нарочито Центар за црквене студије), поред поменутих јубилеја, обележили вредним издањима и друге значајне годишњице: 1700 година Миланског едикта, 140 година Призренске богословије и др. Посебно је говорио о тематском броју Црквених студија: Свети Сава и осам векова Српске цркве, који представља први значајан научни допринос обележавању великог јубилеја Српске православне цркве. Значајне прилоге у двотомном броју објавили су и многи новосадски професори.

Издавачи су промовисана издања поклонили Библиотеци Матице српске и Богословији у Сремским Карловцима.

Догађај је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

 

Comments are closed.