2.2.2015-6У уторак, 23. јуна, у Свечаној сали Матице српске уручене су Повеље Матице српске за неговање српске језичке културе за 2019. годину:

Међународном славистичком центру за полувековни допринос неговању српског језика и популаризацију српске језичке културе у светској славистици;

Академику Матији Бећковићу за неговање српског језика и његових моћних поетских функција;

Проф. др Ради Стијовић за неговање и популаризацију српске језичке културе и

постхумно проф. др Живојину Станојчићу за укупан допринос изучавању српског стандардног језика и његових стилских функција.

Награде је уручио председник Матице српске проф. др Драган Станић, а о награђенима су говорили проф. др Вељко Брборић, др Миодраг Матицки, академик Слободан Реметић, проф. др Драган Станић и проф. др Срето Танасић, дописни члан АНУРС.

Награђени су се пригодним речима захвалили. У име Међународног славистичког центра награду је примила проф. др Драгана Мршевић-Радовић, а уместо проф. др Живојина Станојчића награду је примио проф. др Славко Станојчић.

Својим присуством свечаност су увеличале уважене личности из културног живота, представници покрајинских власти и као и велики број свештеника Епархије Бачке.

Догађај је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

 

Comments are closed.