2.2.2015-6У недељу, 16. фебруара 2020. године, у Матици српској, поводом обележавања 194. годишњице оснивања Матице српске, одржана је Свечана седница. Прве речи Свечане песме Матице српске, коју су написали Раша Попов и Душан Михалек, одјекнуле су свечаном салом у извођењу Новосадског камерног хора (диригент доц. мр Божидар Црњански). Свечану седницу отворио је проф. др Драган Станић, председник Матице српске, уз подсећање да је овај дан традиционална свечаност Матице српске. На самом почетку, управник послова Матице српске мср Јелена Веселинов позвала је присутне да минутом ћутања одају пошту члановима, сарадницима и добротворима Матице српске који су преминули између две Свечане седнице. Председник Матице српске захвалио се републичким, покрајинским и градским властима, који су се с много разумевања односили према Матичиним интенцијама и помогли у реализацији бројних пројеката. Том приликом, председнику Покрајинске владе, господину Игору Мировићу, додељена је Споменица Матице српске, за досадашњу успешну сарадњу и подршку коју је Покрајинска влада пружила Матици српској. Председник Матице српске, потом, присутнима је поднео извештај о активностима и раду Матице српске, подсетивши на значајне публикације и пројекте који су реализовани у претходној години.

 2.2.2015-6Сто деведесет и четврти рођендан Матице српске обележила је беседа „Устави Светога Саве“ др Виктора Савића, у којој је било речи о делу српског владарског сина и светогорског монага, оснивача српских монашких установа, општежитељних оснивача Српске цркве. Након беседе, мср Јелена Веселинов, управник послова, прочитала је Уредбу о „Змајевој награди” и тиме отворила део Свечане седнице који је посвећен овој престижној награди Матице српске која се традиционално додељује најбољој поетској збирци објављеној протекле године. Проф. др Јован Делић, дописни члан САНУ, прочитао је одлуку Жирија да „Змајеву награду” за 2019. годину додели Благоју Баковићу за збирке песама Чун, изабране и нове песме и Полен и чар, чиме се песник уписао у дугачку и величанствену листу добитника „Змајеве награде”. О награђеним књигама говорио је Желидраг Никчевић, члан Жирија. Добитник награде се својом беседом обратио присутнима, а стихове из награђених књига надахнуто је говорио драмски уметник Александар Дунић.

 2.2.2015-6Својим присуством свечаност су увеличале многе уважене личности из културног и научног живота, чланови, добротвори и пријатељи Матице српске, представници Српске православне цркве, представници Огранка САНУ у Новом Саду, као и представници градских и покрајинских власти.

Цео програм је снимљен и може се погледати у видео архиви сајта Матице српске.

 

Comments are closed.