2.2.2015-6Поводом 198. годишњице од оснивања Матице српске, 16. фебруара у 19 часова, одржана је Свечана седница Матице српске. Седници је председавао председник Матице српске проф. др Драган Станић. Потпредседник Матице српске проф. др Срђан Шљукић позвао је присутне да минутом ћутања одају пошту члановима, сарадницима и добротворима Матице српске преминулим у периоду између две Свечане седнице. Специјални изасланик председника Републике господина Александра Вучића, госпођа Маја Гојковић, потпредседница Владе и министарка културе Републике Србије поздравила је присутне и још једном честитала јубилеј двестотине година од оснивања Летописа Матице српске, најстаријег књижевног часописа који излази у континуитету у Европи и свету, одликованог ове године Сретењским орденом првог степена поводом Дана државности.

На Свечаној седници, на тему Два века Летописа Матице српске, беседио је проф. др Драган Станић.

У другом делу седнице, након што је управник послова Матице српске др Јелена Веселинов прочитала уредбу о додељивању награде, председник Жирија за доделу Змајеве награде Матице српске проф. др Јован Делић, дописни члан САНУ прочитао је записник са седнице Жирија.

 2.2.2015-6О награђеној књизи „Азбучне молитве“ господина Зорана Ђерића, говорио је господин Селимир Радуловић, члан Жирија. Добитник Змајеве награде господин Зоран Ђерић обратио се присутнима, а стихове награђене књиге говорио је драмски уметник Југослав Крајнов.

Својим присуством свечаност су увеличали представници републичке и покрајинске власти, Митрополије црногорско-приморске, Епархије бачке, многе уважене личности из културног и научног живота, чланови, добротвори и пријатељи Матице српске.

Цео програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.

 2.2.2015-6У четвртак, 16. фебруара 2023. године, у Матици српској, поводом обележавања 197. годишњице од оснивања Матице српске, одржана је традиционална Свечана седница. Након интонирања „Свечане песме Матице српске“, коју су написали Раша Попов и Душан Михалек, у извођењу Новосадског камерног хора (диригент доц. мр Божидар Црњански), у одсуству председника Матице српске проф. др Драгана Станића због болести, Свечану седницу Матице српске отворио је проф. др Срђан Шљукић, потпредседник Матице српске. Генерални секретар Матице српске др Милан Мицић је, потом, позвао присутне да минутом ћутања одају пошту члановима, сарадницима и добротворима Матице српске који су преминули између две Свечане седнице. Потпредседник Матице српске проф. др Срђан Шљукић присутнима је поднео извештај о активностима и раду Матице српске, подсетивши на значајне публикације и пројекте који су реализовани у претходној години.

 2.2.2015-6Беседу „Уметност и пропаганда: кнез Михаило Обреновић и његово доба“, посвећену двестогодишњици рођења кнеза Михаила Обреновића“, одржао је проф. др Игор Борозан. Након беседе, мср Јелена Веселинов, управник послова Матице српске, прочитала је Уредбу о „Змајевој награди“ и тиме је отворила део Свечане седнице који је посвећен овој престижној награди Матице српске, која се традиционално додељује најбољој поетској збирци објављеној протекле године. Селимир Радуловић је прочитао одлуку Жирија да „Змајеву награду“ за 2022. годину додели Миодрагу Раичевићу за књигу песама „О стварима које је Хомер пропустио“ у издању Граматика. О награђеној књизи поезије говорио је проф. др Јован Делић, дописни члан САНУ. Добитник „Змајеве награде“ Миодраг Раичевић обратио се присутнима, а стихове награђене књиге говорио је драмски уметник Југослав Крајнов.

Својим присуством свечаност су увеличали представници градске власти, многе уважене личности из културног и научног живота, чланови, добротвори и пријатељи Матице српске. Цео програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.

 2.2.2015-6У среду, 16. фебруара 2022. године, у Матици српској, поводом обележавања 196. годишњице од оснивања Матице српске, одржана је традиционална Свечана седница. Након интонирања „Свечане песме Матице српске“, коју су написали Раша Попов и Душан Михалек, у извођењу Новосадског камерног хора (диригент доц. мр Божидар Црњански), Свечану седницу отворио је проф. др Драган Станић, председник Матице српске. На самом почетку, скуп је благословио и поздравио Његова светост Патријарх српски Порфирије, након чега је генерални секретар Матице српске др Милан Мицић позвао присутне да минутом ћутања одају пошту члановима, сарадницима и добротворима Матице српске који су преминули између две Свечане седнице. Председник Матице српске, потом, присутнима је поднео извештај о активностима и раду Матице српске, подсетивши на значајне публикације и пројекте који су реализовани у претходној години. Председник је нагласио да је у претходној години испуњен План рада упркос условима изазваних пандемијом. Председник се захвалио републичким, покрајинским и градским властима, који су помогли у реализацији бројних пројеката.

 2.2.2015-6Беседу „Пред дјелом Јакова Игњатовића” одржао је проф. емеритус Душан Иванић посвећену двестогодишњици рођења овог нашег писца. Након беседе, мср Јелена Веселинов, управник послова Матице српске, прочитала је Уредбу о „Змајевој награди” и тиме отворила део Свечане седнице који је посвећен овој престижној награди Матице српске, која се традиционално додељује најбољој поетској збирци објављеној протекле године. Ђорђо Сладоје је прочитао одлуку Жирија да „Змајеву награду” за 2021. годину додели Мирославу Алексићу за књигу песама Кафкино матурско одело у издању Православне речи. О награђеној књизи поезије говорио је проф. др Јован Делић, дописни члан САНУ. Добитник „Змајеве награде” Мирослав Алексић обратио се присутнима, а стихове из награђене књиге говорио је драмски уметник Марко Васиљевић.

Својим присуством свечаност су увеличали Његова светост Патријарх српски Порфирије, Његово преосвештенство Епископ Бачки Иринеј, Председник Покрајнске Владе Војводине Игор Мировић, многе уважене личности из културног и научног живота, чланови, добротвори и пријатељи Матице српске.

Цео програм је снимљен и може се погледати у видео архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.

 2.2.2015-6У уторак, 29. јуна 2021. године, у Матици српској, поводом обележавања 195. годишњице оснивања Матице српске, одржана је Свечана седница. Прве речи Свечане песме Матице српске, коју су написали Раша Попов и Душан Михалек, одјекнуле су свечаном салом у извођењу Новосадског камерног хора (диригент доц. мр Божидар Црњански). Свечану седницу отворио је проф. др Драган Станић, председник Матице српске, уз подсећање да је овај дан традиционална рођенданска свечаност Матице српске која се уобичајено обележава 16. фебруара, али стицајем околности, услед актуелне пандемије, ове године свој празник Матица обележава са закашњењем од неколико месеци. Након тога, др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске, позвао је присутне да минутом ћутања одају пошту члановима, сарадницима и добротворима Матице српске који су преминули између две Свечане седнице. Потом се присутнима поново обратио проф. др Драган Станић и поднео извештај о активностима и раду Матице српске, подсетивши на значајне публикације и пројекте који су реализовани у претходној години.

 2.2.2015-6Сто деведесет и пети рођендан Матице српске обележила је беседа „Моделовање времена” проф. др Јована Делића, дописног члана САНУ и потпредседника Матице српске, у којој је било речи о животу и делу Добрице Ћосића, а повод је био обележавање 100. годишњице пишчевог рођења. Након беседе, мср Јелена Веселинов, управник послова Матице српске, прочитала је Уредбу о Змајевој награди и тиме отворила део Свечане седнице који је посвећен овој престижној награди Матице српске која се традиционално додељује најбољој поетској збирци објављеној протекле године. Проф. др Јован Делић прочитао је одлуку Жирија да Змајеву награду за 2020. годину равноправно додели Радомиру Уљаревићу за збирку „Пепео” (у издању Космос издаваштва) и Саши Радојчићу за збирку „То мора да сам такође ја” (у издању Архипелага), чиме су се ови песници уписали у дугачку и величанствену листу добитника Змајеве награде. О награђеним књигама говорили су Ђорђо Сладоје и Селимир Радуловић, чланови Жирија. Добитници награде су се својим беседама обратили присутнима, а стихове из награђених књига надахнуто је говорио драмски уметник Југослав Крајнов.

 2.2.2015-6Својим присуством свечаност су увеличале многе уважене личности из друштвеног, културног и научног живота, пре свих, господин Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, господин Милош Гајић, саветник у Министарству културе, као и бројни чланови, добротвори и пријатељи Матице српске и представници Српске православне цркве.

Цео програм је снимљен и може се погледати у видео архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.

 2.2.2015-6У недељу, 16. фебруара 2020. године, у Матици српској, поводом обележавања 194. годишњице оснивања Матице српске, одржана је Свечана седница. Прве речи Свечане песме Матице српске, коју су написали Раша Попов и Душан Михалек, одјекнуле су свечаном салом у извођењу Новосадског камерног хора (диригент доц. мр Божидар Црњански). Свечану седницу отворио је проф. др Драган Станић, председник Матице српске, уз подсећање да је овај дан традиционална свечаност Матице српске. На самом почетку, управник послова Матице српске мср Јелена Веселинов позвала је присутне да минутом ћутања одају пошту члановима, сарадницима и добротворима Матице српске који су преминули између две Свечане седнице. Председник Матице српске захвалио се републичким, покрајинским и градским властима, који су се с много разумевања односили према Матичиним интенцијама и помогли у реализацији бројних пројеката. Том приликом, председнику Покрајинске владе, господину Игору Мировићу, додељена је Споменица Матице српске, за досадашњу успешну сарадњу и подршку коју је Покрајинска влада пружила Матици српској. Председник Матице српске, потом, присутнима је поднео извештај о активностима и раду Матице српске, подсетивши на значајне публикације и пројекте који су реализовани у претходној години.

 2.2.2015-6Сто деведесет и четврти рођендан Матице српске обележила је беседа „Устави Светога Саве“ др Виктора Савића, у којој је било речи о делу српског владарског сина и светогорског монага, оснивача српских монашких установа, општежитељних оснивача Српске цркве. Након беседе, мср Јелена Веселинов, управник послова, прочитала је Уредбу о „Змајевој награди” и тиме отворила део Свечане седнице који је посвећен овој престижној награди Матице српске која се традиционално додељује најбољој поетској збирци објављеној протекле године. Проф. др Јован Делић, дописни члан САНУ, прочитао је одлуку Жирија да „Змајеву награду” за 2019. годину додели Благоју Баковићу за збирке песама Чун, изабране и нове песме и Полен и чар, чиме се песник уписао у дугачку и величанствену листу добитника „Змајеве награде”. О награђеним књигама говорио је Желидраг Никчевић, члан Жирија. Добитник награде се својом беседом обратио присутнима, а стихове из награђених књига надахнуто је говорио драмски уметник Александар Дунић.

 2.2.2015-6Својим присуством свечаност су увеличале многе уважене личности из културног и научног живота, чланови, добротвори и пријатељи Матице српске, представници Српске православне цркве, представници Огранка САНУ у Новом Саду, као и представници градских и покрајинских власти.

Цео програм је снимљен и може се погледати у видео архиви сајта Матице српске.

 

Comments are closed.